Общинският съвет в Трън отхвърли предложения нов въпрос за местния референдум

  • 10 май 2017 21:26

  • 3879
  • 0
Общинският съвет в Трън отхвърли предложения нов въпрос за местния референдум
© Булфото (архив)

Общинският съвет в Трън на извънредно заседание днес отхвърли подписка, внесена от инициативен комитет за произвеждане на местен референдум, но с друг, сходен въпрос.

Това съобщи заместник-кметът Цветислава Цветкова, цитирана от БТА. Алтернативният въпрос е: "Съгласни ли сте в проекта за общ устройствен план на община Трън предназначението на териториите, които към момента са предвидени за добив на полезни изкопаеми, обозначени като находище "Трън - Север" и "Трън - Юг", да бъде променено за друго, различно предназначение, което не включва минна и миннопреработвателна дейност?"

В проекта за общ устройствен план на община Трън не съществуват територии за добив на полезни изкопаеми, обозначени като "Трън - Север" и "Трън - Юг", са посочили съветниците. Според Общинския съвет внесеният алтернативен въпрос частично се припокрива с вече утвърдения за предстоящия на 11 юни местен референдум. Съветниците са отказали да произведат втори местен референдум с предложения от инициативния комитет въпрос, защото според тях е възможно да се нарушат разпоредби на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

На извънредно заседание на 21 април Общинският съвет в Трън реши да бъде произведен местен референдум на 11 юни. Въпросът, на който трябва да отговорят жителите на граничния край на предстоящото допитване е: "Против ли сте община Трън чрез Общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и обработка на метални полезни изкопаеми?"

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3879 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини