ВиК Благоевград иска цената на водата да се вдигне с 20%

  • 09 май 2017 10:39

  • 837
  • 0
ВиК Благоевград иска цената на водата да се вдигне с 20%
©

ВиК Благоевград е внесло в Комисията за енергийно и водно регулиране искане за 20-процентно увеличение на цената на водата. Аргументът е, че без увеличението, държавното дружество няма да може да гарантира качеството на услугата.

Направени са анализи и разчети на разходите, както и на необходимите инвестиции в общините с най-компрометирана водоснабдителна мрежа, които са в основата на поисканото увеличение, каза управителят на държавното дружество инж. Росица Димитрова: "Цената на водата не е увеличавана от 2009-а година. Поисканото увеличение е малко над 20%. На ВиК в Благоевград цената е една от най-ниските".

От дружеството признават, че увеличението ще засегне най-бедните, за които държавата би трябвало да осигури водни помощи, аналогични на енергийните.

Благоевград е една от четирите области, в която няма обединение на всички общини около изискването за един воден оператор. Това означава, че районът е изключен от възможността за финансиране на проекти по Оперативните програми "Околна среда" и "Програма за развитие на селските райони".

Над 350 милиона са необходими за реконструкция на остарелите водопроводи, като най-сериозно е положението в централната част на Благоевград: "Без промяна в цената на водата няма как да се случат нещата и няма откъде да дойдат други инвестиции", каза Росица Димитрова.

Последвайте канала на

Десислава Станева
837 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини