Вижте как "Топлофикация - София" ни превръща в заложници (снимки+видео)

  • 03 май 2017 11:39

  • 11672
  • 5
Вижте как "Топлофикация - София" ни превръща в заложници (снимки+видео)
© novini.bg

Случаите с абсурдите около „Топлофикация – София“ са стотици. Този, за който ще ви разкажем, не е необичаен, няма нищо ново в него, но го правим с идеята, че живеем в европейска държава и трябва да се борим с монополите.

Д-р Христо Кирилов разказа пред novini.bg за държавите в държавата България, за монополните дружества у нас и за юридическите абсурди около тях и за проблемите му с тях.

Как „Топлофикация-София“ съди хора, които изобщо нямат достъп до нейни съоръжения

Историята започва 2012 година. В нова сграда в столичния квартал „Борово“ на първите два етажа 10 лекари се събират и си правят медицински център. Още на ниво строителство на сградата те обсъждат със строителя дали може да няма изградена инсталация на „Топлофикация“. Основната причина за искането им са скандалите около дружеството през онези години. Първоначално им е отказано – общината не разрешавала, но впоследствие е станало ясно, че това е напълно възможно и строителят го изпълнява.

Снимка: Novini.bgПоясняваме, че при новия тип строителство тръбите на „Топлофикация“ се поставят в хоризонтално разпределение и всяко отклонение си има собствен топломер. Загубите при това положение са буквално минимални и за тях плащат хората, присъединили се към "Топлофикация".

 

Снимка: Novini.bgКакво обаче се случва няколко години по-късно?

През 2014 година д-р Кирилов разбира, че има две служебно разкрити сметки към „Топлофикация“ и трябва да плаща за услуга, до която той дори няма достъп. Заедно с част от колегите си, които са в същото положение, те завеждат жалба в дружеството, в която обясняват, че нямат връзка с „Топлофикация“ и дори и да искат да бъдат нейни клиенти няма как това да стане това. Отговор на жалбата обаче няма и до днес.

Сградата, разказа ни д-р Кирилов, е била посетена от две комисии, които упорито са търсели и ровили по шахтите за тръби на „Топлофикация“. Но, разбира се, без успешно – просто, защото такива няма.

През 2016 година д-р Кирилов получава ново писмо от дружеството, в което е записано, че съгласно закона, продажбата на топлинна енергия за небитови нужди от „Топлофикация“ се извършва само въз основа на подписан договор, но към настроящия момент (2016 година) няма такъв. Затова те като юридическо лице изпращат формуляри на д-р Кирилов (представител също на юридическо лице), за да ги попълни и подпише и да започне да плаща сметки.

„Пълен абсурд е всичко. Консултирах се с адвоката си и той каза, че това са пълни глупости, защото, за да бъда абонат на „Топлофикация“, трябва да имам връзка с тях, но аз нямам такава“, обясни ни отново д-р Кирилов.

Снимка: Novini.bgДнес, 2017 година, срещу лекаря и колегите му се водят дела за задължения.
В опитите си за справедливост д-р Христо Кирилов е стигнал и до омбудсмана Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на. По думите му, тя е заявила, че той и колегите му са абсолютно прави. Манолова е била запозната с всички документи.

Какво предстои?
След протеста по делата от страна на д-р Кирилов, съдът трябва да уведоми за това „Топлофикация – София“ , а дружеството пък ще трябва да назначи техническа и счетоводна експертиза от независими експерти.

Сумите, за които „Топлофикация“ съди лекарите, са минимални, но въпросът е принципен, обясни ни д-р Христо Кирилов, който е категоричен, че не трябва да прекланяме глави пред монополите в България.

Novini.bg потърси и позицията на „Топлофикация – София“ по въпроса. От дружеството обещаха отговор.

Целият разказ на д-р Христо Кирилов може да видите ТУК.

Десислава Станева
11672 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2017.05.26 | 02:40

5
бизнес по милиционерски ? цяла българия е в такова положение

2017.05.26 | 02:40

4
С псевдо-демокрацията дойде и тоталното узаконено ограбване на българите. Това е истината. И не е само топлофикация, а всички чужди кърлежи, налазили народа ни.

2017.05.26 | 02:40

3
И все пак ние сме си за е-не, ако бяхме поне малко по солидарни едни към други топлофикация отдавна да е фалирала, ще има други но ще знаят и нямаше да е така. Като се откаже целия вход например и ако го направим всички да видим откъде ще цицат.
уй сплескан

2017.05.26 | 02:40

2
те нямат лично сключени договори и секи който иска им плаща доброволно отделно са собственици на съда за да цицат от невинни хора .трябва да се застреля паплачта в бг за да си дойде сичко на мястото.само народен съд е нужен

2017.05.26 | 02:39

1
НИКОЙ НЕ СИ МЪРДА ПРЪСТА В ПОЛЗА НА НАРОДА ДА ОЗАПТИ КРИМИНАЛНАТА ГРУПИРОВКА ТОПЛО....Е ЗАТОВА ХОРАТА ВИ МРАЗЯТ ГОСПОДА УПРАВНИЦИ.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини