Освещават новата катедрала в Ловеч в неделя

  • 28 април 2017 08:10

  • 2684
  • 1
Освещават новата катедрала в Ловеч в неделя
© Булфото (Архив)

Новата катедрала "Св. св. Кирил и Методий" ще бъде осветена в неделя, съобщиха от пресцентъра на Светия синод.

На освещаването ще присъства Негово светейшество Българския патриарх Неофит, при съслужението на членовете на Св. Синод в пълен състав, Нижегородския митрополит Георги, епископ Амвросий от Румънската православна църква и много други архиереи и йереи на БПЦ и братските поместни православни църкви.

Сред официалните гости на празника са много от дарителите, сред които Бойко Борисов и Негово величество Симеон Сакскобургготски. Ще присъстват и представителите на местната власт. Освещаването ще започне в 8,00 ч., а светата литургия - в 10,00 ч.

Мястото за изграждането на църквата е закупено през 2001 г. от Ловчанска света митрополия при встъпването в длъжност на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил. Началото на строителството е положено 4 години по-късно през 2005 г. Изграждането на катедралата в продължение на вече един век е мечта на християните в града, която след 12 години градеж беше осъществена под ръководството и с неуморните усилия на Ловчанския митрополит Гавриил. Архитект на идейния проект е йеросхимонах Роман от манастира „Св. Дух“ в Гърция, чийто игумен е съвременният духовен старец схиархимандрит Тимотей Сакас. Работният архитектурен проект е дело на арх. Цветана Ковачева.

Новата църква има 850 кв. м застроена площ, височинато й е 25 м и с красивата си архитектура е истинско украшение за центъра на града. Храмът впечатлява и със своето вътрешно благолепие - изящни полиелеи, изработени по поръчка в Украйна и Русия, удивителни стенописи, дело на известния български зограф Владимир Авраамов, дърворезбован иконостас - истинско произведение на изкуството, излязло изпод ръката на смолянски майстори, красива мраморна настилка.

Църквата е оборудвана и с помещения, където ще бъдат разположени храмова библиотека, стая за неделноучилище, което предстои да бъде открито през настъпващата есен.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
2684 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.04.28 | 15:25

1
Тази снимка ви е от 1 година!Прекалявате!

Добави коментар

Водещи новини