Скок на свободните работни места

  • 25 април 2017 15:48

  • 2560
  • 4
Скок на свободните работни места
© МТСП

Над 53 000 български граждани са започнали работа през първите три месеца на 2017 г. Над 95% от тях са били наети на първичния пазар на труда. Около 3000 души са включени в субсидирана форма на заетост. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Гълъб ДоневГълъб ДоневГълъб Донев е роден през 1967 г. в София.   Завършва 35-а Руска езикова гимназия в София. при представянето на отчет за дейността на управляваното от него ведомство по време на мандата на служебния кабинет.

През първото тримесечие на 2017 г. в бюрата по труда в цялата страна са заявени 50 184 работни места, което е със 7% повече от предходната година. Частният сектор е заявил около 40 000 свободни работни места, което представлява около 80% от всички свободни работни места на пазара на труда. Най-много работници се търсят в преработващата промишленост, търговията, хотелиерството и ресторантьорството, селското стопанство, транспорта, строителството, каза министър Донев.

Той добави, че през първото тримесечие на 2017 г. е започнало изпълнението на Националния план за действие по заетостта, по който ще бъде предоставена субсидирана заетост на 23 000 души, а над 11 000 безработни ще бъдат включени в обучения за професионална квалификация. С плана са утвърдени 28 регионални програми за заетост и обучение, които ще стартират през месец май. По тях ще бъде осигурена заетост на повече от 1500 лица от уязвимите групи - безработни младежи до 29 години, безработни лица над 50-годишна възраст и продължително безработни лица.

Министър Донев съобщи, че е разработен проект за промени в Правилника за прилагане на Закона за трудовата мобилност, чиято цел е да се облекчат процедурите за издаване на Синя карта на ЕС и за регистрация на сезонна заетост до 90 дни на работници от страни извън ЕС. Той добави, че МТСП е изготвило проект за изменение и на Наредбата за работното време, почивките и отпуските, с който се регламентират правила за съставяне на графици при сумирано изчисляване на работното време и се определя нормата за продължителност на работното време за периода, за който е установено сумирано изчисляване. Новите разпоредби ще гарантират правата на работниците и служителите, свързани с почивките и заплащането на труда им при сумирано изчисляване на работното време, каза министър Донев.

Той припомни, че МТСП разработи и промени в Правилника за прилагане на Закона за семейните помощи за деца, които вече са одобрени от правителството. С тях се урежда редът за получаване на месечни помощи при преосвидетелстване на дете с трайно увреждане. Съгласно новите текстове предоставянето на семейните помощи ще става по настоящ адрес, което ще облекчи родителите. Вече няма да е необходимо и предоставянето на удостоверение, че децата им са записани в детска градина или училище, тъй като информацията ще се получава по служебен път.

В отчета си министър Донев акцентира и върху дейността на Главната инспекция по труда. От януари до март 2017 г. трудовите инспектори са извършили над 10 000 проверки в предприятия. При тях са установени 587 случая на работа без трудов договор. Към момента има сключени над 20 000 еднодневни трудови договора за сезонна заетост в селското стопанство, добави министърът на труда.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2560 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2017.04.30 | 22:53

2
Сивата икономика е в основата на големия проблем в България. Преборим ли се с нея, ще има и заплати, и пенсии. А ръстът на икономиката, също има значение.

2017.05.01 | 16:01

4
В основата на проблема на България е неистовото желание на малка група хора да станат много богати за много кратко време. И продажността на политиците, за да им го осигурят...

2017.04.25 | 23:02

1
За по 450 лева не мерси и бежанците не биха се хванали на такова заплащане.

2017.05.01 | 15:54

3
ами че те не се и хващат... Бягат към Германия гадовете... И ни се чудят какво търсим ние тук...

Добави коментар

Водещи новини