Вежди Рашидов: Гейовете са най - неприятното съсловие

  • 05 януари 2012 16:25

  • 7987
  • 22
Вежди Рашидов: Гейовете са най - неприятното съсловие
©

Министърът на културата Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко признава в интервю, че не харесва гейовете. Изказването му по техен адрес е публикувано в бр. 5 на списание Biograph от януари 2012 г. Изданието публикува интервю на Валерия Велева (сега зам. главен редактор на "Преса") с Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко по случай неговата 60-годишнина.

"Най-неприятното съсловие са гейовете, защото те са съчетание от най-лошите качества на жената и най-долните качества на мъжа", заявява пред списанието скулпторът.

Изказването му е в отговор на въпрос дали у него има нещо бейско по отношение на жените. Рашидов обяснява: "Не съм властен човек, но съм силова личност. Обичам жената да носи женската си природа. Не приемам бейското поведение - да искам тя да ми стои диван-чапраз, но държа на морала в поведението и на движението на духа. Ненавиждам една жена да прилича на травестит. Най-неприятното съсловие са гейовете, защото те са съчетание от най-лошите качества на жената и най-долните качества на мъжа."

Рашидов разкрива и отношението си спрямо жените като музи за твореца. На въпроса: "Какво търсиш в жената - голото тяло или...?", той отговаря: "Аз съм единственият български художник, който няма в творчеството си женска фигура. Явно шекерената фабрика не ми е присърце. Драстичните неща не са ме привличали. За мен женският образ не е формула за творчество."

Интервюто с Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко не засяга политически и обществени теми, свързани със сегашния му пост на министър, а главно лични въпроси за детството и утвърждаването му като художник, пише "Дневник". Скулпторът признава за огромната любов към майка си, която умира при катастрофа, когато той е бил на 11 години, а също за копнежа си по дъщеря. "Аз съм домошар, много обичам дома, мечтаех да имам нещо женско около себе си. Понеже съм отгледал вече син, знаех мъжкото какво е, но женското е друго - по-нежното, по-дипломатичното. И си казвах - няма ли най-после да се задомя и да ми дойде една дъщеричка до мен, да й се радвам, да ми създава красота... Господ като че ли ме чу и ме срещна със Снежа. Тя пък ми доведе едно прекрасно момиче, където пишат наляво и надясно - доведената дъщеря на Вежди. А аз си я имам повече от дъщеря, ние сме прекрасни приятели, едно свястно, умно дете. Синът ми се ожени, родиха се две внучки, страхотно симпатични - кокошчици малки и те си ми кудкудякат... И като че ли къщата ми се напълни набързо отвсякъде с женско", казва министърът на културата.

Думите на Рашидов, че "най-неприятното съсловие са гейовете", веднага взривиха социалните мрежи.  Пред "Дневник" днес той е заявил, че изказването му е от времето преди да стане министър, още от 2000 г., когато е бил "свободен човек".

"Но на 40 години какво съм мислил, ми сигурно може и така да съм мислил, може пък някой гей да ме е ядосал", е казал Рашидов. Попитан днес какво мисли по въпроса, той казва: "Не мога да ви кажа, може пък и да ги обичам вече, де да знам. Не са ме питали наскоро това".


Константин Тодоров
7987 22

Свързани новини

Коментари 22

Добави коментар
Az

2012.01.10 | 23:03

22
Ами прав е човека, което си е така , така си е !!!
kayozerosky

2012.01.10 | 23:01

21
ВСИЧКИ педали педалчета гейчета меки китки леви резби травестити азиси евгений ватманчето на един ШЛЕП И У ЧЕРНО МОРЕ ЕЕЕЕЕ ТО БЪЛГАРИЯ ЩЕ ОСТАНЕ БЕЗ ПОЛИТИЦИ!!!!! ТЕ ЕДНИ ПОЛИТИЦИ МАНИ МАНИ С ДЕТСКИ МЕЧТИ ДА СИ СЛОЖАТ ЦИЦИ!!ААА УЖАС ЕБИ МУУУУУХАХААААА
filip

2012.01.10 | 23:01

20
prav e 4oveka aman ot pederugeli
аз

2012.01.09 | 13:41

19
прав е!трябва ли да се срамувам от нормалноста си
Drunkala

2012.01.09 | 13:40

18
Според мен г-н Министърът на културата не е културен! Освен, че няма елементарна култура, му липсва толерантност и търпимост. А за да не се чувстваме ние обикновените хора излишни в собствената си държава, независимо, че проявяваме търпимост към различните, то трябва и различните да имат търпимост най-първо към себе си: да знаят и осъзнават, че са различни и да заемат съответното си място под слънцето. А това място, по примера на много известни и различни хора в света, не следва да бъде на политическата сцена. Защо ли? Ами защото политиката не е за всеки и там е много проветриво, разбирай духа силен вятър. И този вятър като духне в някоя посока, може се размирише лошо. Освен това зависимостите стават в повече - зависим си от партията, от народа и от още куп неща, а ако си зависим и от друго нещо - то ти идва в повече и време за мислене не остана. Просто е, зависимите хора следва да бъдат по-кротки, да имат добра самооценка и да бъдат търпими както към своите недостатъци, така и към другите. Иначе на мен различните не ми пречат - само да не желаят да ме управляват от своята камбанария!
Педромраз

2012.01.09 | 13:39

17
Стига с тази ТОЛЕРАСТИЯ!Щото днеска е на мода педерастката порода!Писна ми тия педерастки изроди да ми навират гадната си педерастия!Човек наистина не си избира сексуалната ориентация,но определено трябва да се прави разлика между хомосексуалисти (хора с такава сексуална ориентация) и нагли педерасти (гнусни изроди,нагло афиширащи своята извратенящина).Нямам нищо против хомосексуалистие,но педерастите ги мразя!
JASON

2012.01.09 | 11:59

16
Гордея се с толерантността и свободния дух на хората в България, най-вече с управата ни! Не може да се говори за цяло съсловие под общ знаменател, още повече ако този, когото изказва мнението си е министър, и то забележете на културата. Да твърдиш, че "хомосексуалистите са съчетание от най-лошите качества на жената и най-долните качества на мъжа", е все едно да кажеш, че всички блондинки са тъпи, да речем. Но тук в България е по-лесно да се вярва на стереотипи, отколкото на факти. Peace!
xxx

2012.01.06 | 13:50

4
Партия ГРОБ, извинете, ГЕРБ уж беше за европейско развитие...такива изказвания само показват колко далеч от европейското развитие са гробаджиите, при това не от някой симпатизант, а от министър в кабинета на боко-тиквата. Да се влиза в полемика с този балканец няма смисъл. Само може да се каже, че Алън Тюринг е бил гей. Кой е той и с какви качества е разполагал, може да се съди от неговата биография. Не че има вероятност полуграмотният пияндурник от снимката дори и да е чувал за него.

2012.01.09 | 02:14

15
Много точно казано ! Това е просто поредия простак в тоя ужасен кабинет ! С конкурс по простотия не биха събрали толкова много на едно място ! Айде сега лизачите да дойдат да плямпат колко европейска партия е гроб и как ние сме ''комунисти'' ! И тук не става въпрос за това дали харесваме гейовете, а за толерантност към огромна група хора, които във всяка развита държава биха осъдили тоя турчин за насаждане на омраза и то от министър !

2012.01.06 | 13:51

6
Ееееиии... мале как ще се разджафкат сега педалите ! То и пияндетата не са най-приятното съсловие , ама си ги правим министри и то на културата ! Айде лека , че аз отивам на културно мероприятие (в кръчмата да пия биричка)

2012.01.09 | 02:14

14
Да ти е сладка биричката колега, но държа да уточня, че аз лично не съм хомосексуална ! Не ''джавкам'' понеже съм лично засегната ! Аз изобщо не харесвам Вежди Рашидов и не държа на негова симпатия към мен ! Това, което е ужасно в случая е, че един министър на една уж европейска държава изказва публично мнение, което е недопустимо за 21-ви век ! Няма да се сърдим, когато истинските европейци ни гледат снисходително и ни приемат за втора категория хора, щом избираме простаци да ни представят пред света, ще търпим да наричат цялата ни нация - простаци !
Mejdi

2012.01.09 | 02:13

13
Аз пък ненавиждам министри с елементарна култура,никотинов мустак, говорещи на българо-турски Наздраве!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини