Изнасят за поклонение частица от Светия кръст в Бургас

  • 15 март 2017 19:44

  • 1839
  • 2
Изнасят за поклонение частица от Светия кръст в Бургас
©

Частица от Светия кръст ще бъде изнесена за поклонение тази неделя, 19 март, в храм "Св. св. Кирил и Методий" в Бургас. Това ще се случи по време на Възкресното богослужение, съобщи архиерейският наместник отец Севастиян. От църковното настоятелство отправят призив към православните християни да се присъединят към службата.

Според църковния календар тази е третата неделя от Великия пост. Тя е наричана още Кръстопоклонна. По канона на този ден вярващите се прекланят пред най-яркия символ на вярата - Светия кръст. По традиция той се изнася от олтара и се поставя в центъра на храма. Този ритуал се извършва в средата на постите и дава на християните духовна сила да извървят целия път на духовното пречистване до деня на Възкресението.

Бургаският катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий" получи частицата от Светия кръст на Никулден през 2009 година, дарена от вселенския патриарх. Освен нея храмът получи и друга реликва - частица от мощите на св. Андрей Първозвани.

Нора Виткова
1839 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.03.16 | 06:15

2
Всички орки ще се покрият в мишите дупки. Те не понасят светите реликви, напомнят им за адските огньове, които ги чакат. :))
Българин

2017.03.15 | 21:38

1
Не успяха да ни заробят с комунизма суга русия пробва с православието. Довчерашните комунисти изведнъж станаха много набожни! Но всичките североизточно православни и с ДС Синода с петолъчките! А до вчера изключваха от комсомола, ако отидеш на църква. Вълци в овчи кожи! Сат

Добави коментар

Водещи новини