Ревизия в магазина издала Поптодорова

  • 06 март 2017 08:55

  • 6885
  • 11
Ревизия в магазина издала Поптодорова
©

Бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова е била изловена за кражбата на крем на летище "Фридерик Шопен" след рутинна инвентаризация в безмитния магазин от веригата "Аелия" в терминала за заминаващи пътници. Това разкри източник от търговския обект.

Заради характера на стоката, която е обект на специални данъчни и митнически регулации в магазина правели всекидневна инвентаризация по сектори, като обръщали внимание на по-скъпите стоки. "За да си купите нещо в безмитен магазин, дори да е само вестник, трябва да представите бордна карта. При инвентаризацията се проверява дали със всяка продадена стока, със сигурност това се прави ежедневно при по-скъпите продукти, дали има т. н. "бординг". Открито е, че на минус е бройката от скъпоструващ крем, но срещу него няма купувач", коментира източникът пред "Монитор".

Изчезването на самия крем като кражба било половин беда. За веригата проблемът бил много по-голям, защото ставало въпрос за данъчно и митническо престъпление, че някой е получил стока без 22 процента ДДС без да е имал право на това, а самият казус би могъл да доведе до проблеми с данъчните, ако възникнат подозрения, че се въртят продажби на черно. "За да защити себе си, екипът на магазина е уведомил полицията и е извършен анализ на камерите, тъй като целият обект е изключително силно "камеризиран" - разказа пред "Монитор" експертът по сигурността и бивш ръководител на антитерористичния отдел на летището във Варшава Йежи Джевулски.

"Знае се, къде се намира кремът и не е трудно да бъде проследено кой го разглеждал, пипал, взимал. Анализирана е външността на лицето и е направен анализ на хората, които излизат през пункта за паспортен контрол. Направено е сравнение с помощта на камерата, която запечатва образа на всеки преминаващ в момента, в който "прекрачва" условната държавна граница. Това е система за персонална идентификация и е част от оборудването по линия на Шенгенското пространство, в Полша на много места работят такива системи, тъй като сме външна граница." - допълва Джевулски, който е и бивш главен специалист в Главната комендатура на Полицията в Полша.

Поптодорова е била идентифицирана незабавно и веднага е започнало разследването на кражбата. Според дипломатически източници от самото начало разследването е било незаконно, тъй като касае лице с дипломатически паспорт, ползващо се с имунитет по силата на Виенската конвенция за дипломатическите отношения. "Нищо подобно!" - категоричен е Йежи Джевулски и обяснява, защо този опит за извличане на Елена Поптодорова през дипломатическа вратичка е несъстоятелен. "Какво е дипломатическият паспорт? Един документ за самоличност, който дава информация, че приносителят му е дипломат, а издателят се обръща към другите органи, мисля, че на френски беше, с учтивата молба да оказват на приносителя на паспорта съдействие." - коментира експертът. За да придобие дипломатът имунитет той трябва да има статут на дипломатически агент по смисъла на Виенската конвенция - да бъде ръководител или член на дипломатическо представителство. Всеки дипломат, назначен в друга страна получава обикновено и легитимация, че е член от дипломатическия персонал на съответна държава и на дипломатическия корпус в страната. "Ако лице с дипломатически паспорт, което не е член на дипломатическия корпус, то е третирано като обикновен гражданин с това изключение, че органите, предприели разследване или задържане трябва да информират МВнР." - добавя Йежи Джевулски.

Полски полицейски източник потвърди, че според вътрешни указания при инцидент с участието на лице с дипломатически паспорт първо се прави проверка дали фигурира в дипломатическия корпус. "Ако трябва да преценяваме конкретната ситуация доказателствата са били абсолютно твърди, за да се пристъпи към реализация на лице с дипломатически паспорт. В противен случай щяха да пострадат полско-българските отношения" - смята Джевулски. След като си е тръгнала с крема, по думите и докато говори по телефона, Елена Поптодорова не е забелязана от никого, не е настигана от никого и не е задържана или отвеждана за разговор. На 27 февруари в понеделник в 15.35 бившият ни посланик във Вашингтон каца във Варшава. На гишето за паспортен контрол е ок. 14.00. При проверка на самоличността граничният полицай установява, че по лицето работи полската полиция, уведомява комисариата на МВР на летището, идват двама полицаи и поканват Елена Поптодорова на разговор, където я уличават в извършването на кражба. Според запознати със случая Поптодорова е оставила на място като глоба 2000 злоти, ок. 1000 лева. Не е ясно как полската полиция е приела тази сума, защото моменталната глоба е допустима само за кражби на стойност до 400 злоти (ок. 200 лева), докато откраднатият от българката крем струва над 1600 злоти (800 лева) и подлежи на наказателно преследване. По него, както съобщи полската полиция Елена Поптодорова, е признала вината си и се е съгласила на споразумение (официалното название на процедурата по полския НПК е "доброволнно подлагане на наказание"). Материалите по случая са все още в ръцете на полицията и не са стигнали до прокурор. Ако прокуратурата признае на Поптодорова дипломатически имунитет досъдебното производство трябва да бъде прекратено, ако не - да продължи към съда за утвърждаване, заедно с определяне на размера на глобата или наказанието. Експертът по сигурността Йежи Джевулски смята, че доказателствата срещу Елена Поптодорова са били твърди.

 "Орхидея империал", който е откраднала от летището във Варшава Елена Поптодорова останал безмълвен при напускането на магазина, въпреки, че не е бил платен. Ако беше се задействала алармената система, щеше да се намеси охрана и Поптодорова можеше на място да мине с номера, че се е улисала в телефонен разговор с майка си. Защо това не се е случило, обяснява експертът по сигурността Йежи Джевулски. "Ако минете с пакет неплатени цигари или бонбонки "тик-так" охраната ще се задейства заради магнитните ленти, с които са оборудвани опаковките. Това обаче не важи за скъпите продукти от високите ценови рафтове на известните световни марки като "Диор", "Шанел" или "Герлен", коментира експертът. Престижните марки никога не опаковали в кутиите си магнитни ленти заради нивото на бранша, който представляват. "Продават на елитни места, на елитни клиенти и не искат да създадат презумция, че всички ние, които пипаме тези козметики сме бандити. При скъпите фирми няма да намерите такъв тип защита, защото на това няма да бъде погледнато с добро око." - разяснява Джевулски. За безмитния магазин на летището в София това обаче не важи, признаха магазинерки. Българският търговец на марките ги е снабдил допълнително със своя електронна защита, поставена от външната страна на опаковката.

 

Novini.bg
6885 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2017.05.03 | 08:58

11
По света като чуят, че си българин те третират като най-долнокачествен материал.Престъпници и политици - един е материала.

2017.03.07 | 00:53

8
До кога ще и оправдавате и защитавате тая дърта Ковра .Ако беше някой човек от народа щеше да бъде съден по бързата процедура.Била болна .А не е болна да заема такива важни постове и да излага България.

2017.03.08 | 03:03

10
Ето заради такива Седесарски боклуци и крадливи политици гледат с лошо око на българина.
aaa - потомствени...!

2017.03.08 | 03:02

9
Недосегаемите престъпници в нашето управление идват от номенклатурата или са техни наследници
Ай сиктер

2017.03.07 | 00:52

7
А Паси я защитава.

2017.03.06 | 16:17

3
Дядо Паси с трите мъда явно и тая нива е орал като млад
оня с коня

2017.03.07 | 00:52

6
Баси психопатката. Щом дипломатите ни са крадци какво да искаме от народа.

2017.03.06 | 20:28

5
Явно досега като посланик е била под чадър, но не и сега.

2017.03.06 | 16:17

4
Тая дърта парясница що грездей е счупила като млада да я пращат по целия свят.
Дядо Тричко

2017.03.06 | 16:16

2
Поляците до сега трябваше да и повдигнат обвинение и юп бързата процедура да я съдят. За такива пари в Полша се купува стара кола. И тук даже не е важен размера на откраднатото а самото деяние и уронване престижа на България и на всички държавни органи!!! СРАМ И ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ И ЗА ЧОВЕКА КОЙТО Я ЮРАТИ НА ТОЗИ ПОСТ ТАЯ КРАДЛА!!!!
Гост

2017.03.06 | 16:16

1
Браво на Поляците!!!

Добави коментар

Водещи новини