9-годишни българчета стъпват на Луната

  • 20 февруари 2017 14:20

  • 11835
  • 3
9-годишни българчета стъпват на Луната
© Facebook

След няколко месеца около 90 българчета на възраст от 9 до 15 години ще имат възможност да усвоят всички тънкости, необходими за да бъдеш астронавт. Българските ученици ще работят с тренажорите, на които се подготят космонавтите, пише в. "България днес".

Необикновеното изживяване е част от програмата Space Camp, която ще се проведе в периодите 2-8 юли, 23-29 юли и 6-12 август в турския курорт Измир. Крайният срок за кандидатстване е 1 март, разказват от Центъра за творческо обучение, който координинира изпращането на деца от България. Малчуганите трябва да говорят английски на доста добро ниво, тъй като обучението е изцяло на този език. Трябва да имат доказан интерес към астрономията, физиката, астрофизиката, роботиката.

"Обстановката в детския космически лагер е точно като в Международната космическа станция. Тренажорите са предоставени от НАСА, част от тях преди това са били използвани за реално обучение на астронавтите. Сред уредите има гравитационнен стол, чрез който се учиш как да ходиш на Луната", разказва Гергана Райжекова, координатор на проекта от българска страна. "Децата ще срещнат и с истински астронавт", допълва тя.

За седмицата в космическия лагер одобрените българчета ще преживеят неща, които връстниците им не могат и да сънуват. Ще тренират с истински скафандри, ще изпробват движенията си в безтегловна среда, ще се упражняват на палубата на совалка. След завършването на курса ще получат сертификати, които са високо ценени в много училища и университети по цял свят.

За да кандидатстват, децата трябва да изпратят до 1 март есе на една от трите теми: "Аз пътувам през "тунел" на времето", "Моята Земя след 300 години" или "Роботите - моите приятели". Единственото неудобство е, че космическият лагер е доста скъп - 1250 долара. Само за най-добре представилите се отпускат 4 стипении - две пълни и две частични. Разходите на останалите класирали се деца се поемат от родителите. Координаторът Гергана Райжекова е категорична, че начинанието си струва. Тя също присъствала на космически лагер и на една от вечерите осветлението угаснало.

"Един от лекторите каза: "Погледнете към небето. Онази ярка светлина ей там е Международната космическа станция. А на нея има астронавт, който преди това е бил в нашия Space Camp!", разказва с възторг Райжекова.

Последвайте канала на

Novini.bg
11835 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
FM

2017.02.21 | 13:54

3
Те и САЩ стъпиха на Луната, но се оказа едно студио за филми.

2017.02.20 | 17:16

2
Айде и Костов да го пратят там с гориво само нататък.
Веселин Василев

2017.02.20 | 17:11

1
Тази новина е "нанай банички".

Добави коментар

Водещи новини