Петя Първанова за случая в Елин Пелин: ДАБ няма отношение към лица с вече предоставен статут

  • 16 февруари 2017 07:54

  • 1860
  • 0
Петя Първанова за случая в Елин Пелин: ДАБ няма отношение към лица с вече предоставен статут
©

ДАБ няма отношение към лица с вече предоставен статут на територията на страната. Това каза председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Петя ПървановаПетя Първанова Петя Първанова министър на вътрешните работи в служебното правителство на Марин Райков от 12 в ефира на БТВ. Думите й са по повод случая със сирийското семейство, което не е желано от местните хора в Елин Пелин.

„Семейството има хуманитарен статут. В рамките на процедурата в изпълнение на законовите мерки и съгласувано с ДАНС и МВР“, увери тя.

„Разбирам, че лицата, след като в края на лятото миналата година, са наели жилище в Елин Пелин. Когато лице живее на територията на дадена община, следва да подаде заявление“, каза Първанова.

По повод думите на кмета на Елин Пелин, че са му били предлагани пари, за да приеме сирийци на територията на общината, Първанова каза: „Не ми е известно общините да получават бонуси за настаняване на бежанци на територията си. Изненадана съм, защото освен за човечност, трябва да говорим и за законосъобразност“.

Относно случая със сирийските младежи, които също бяха прогонени, Първанова каза: „Лицата бяха поставени под полицейска закрила за деца с риск“.

От думите на Първанова стана ясно още, че от 19 000 заявления са предоставени 1300 статута за миналата година.

„Около 1500 лица са настанени в Харманли. Нещата там са спокойни. Работим за подобряване на материалната база, след пожара“, каза тя.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1860 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини