Експерти: Едни от най-смъртоносните пътища са в България

  • 13 февруари 2017 19:54

  • 10873
  • 4
Експерти: Едни от най-смъртоносните пътища са в България
©

Едни от най-смъртоносните пътища са в България, сочат данни на Европейската комисия, която е изчислила, че на глава от населението у нас загиват най-много хора, докато шофират.

Броят на починалите в общността при пътно-транспортни произшествия за първи път от почти 20 години се е увеличил. Ужасяващата статистика за миналата година показва - 7404 тежки катастрофи със 708 загинали и 9374 ранени. Това коментираха  Алекси Стратиев, Йонко Иванов и Илия Тодоров по БНТ.

Алекси Стратиев - експерт по пътна безопасност, бивш началник на КАТ, заяви: За съжаление от 2013 и 2014 г., когато нивата на загинали по пътищата бяха на 601 и двете години бяха еднаква бройка се тръгна нагоре. При същия закон, при същите норми, при същите правила и при същите наказания със същите водачи и със същите пътища, т.е. разковничето не е в законодателството.

Йонко Иванов - председател на Съюза по авто-мото подготовка коментира: Разковничето най-вероятно е в стратегията. Липса на краткосрочна и дългосрочна стратегия. Приписват се едни документи от европейските правила и изисквания. Говорим за намаляване на загиналите с 50%, а всъщност нищо не се случва. Защото това са 5 опорни точки - контрол, обучение организация на движението, общество и медии.

Илия Тодоров - Асоциация на пострадали при катастрофи, посочи: Според статистиката, 20% от загиналите по пътищата са жертва на свой роднина. При децата процентът е стряскащ. Там е около 75%, защото загиват вътре в автомобила, т.е. те не са блъснати на пешеходна пътека, не са блъснати докато са карали колело. Законът също определено може да промени тези числа.

Нора Виткова
10873 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2017.02.21 | 11:07

4
Смъртоносни но за сметка на това скъпи на Бойко златните дупки.
БСП-ПАРТИЯТА НА МИЛИОНЕРИТЕ, ОЛИГАРСИТЕ И ТРАФИКАН

2017.02.15 | 18:57

3
СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ЛИ Е БСП? ТВЪРДО НЕ ! ТАМ СА СЪБРАНИ ВСИЧКИ ОЛИГАРСИ И МИЛИОНЕРИ НАПРАВИЛИ КАПИТАЛА СИ ПО КРИМИНАЛЕН НАЧИН. ГЕРГОВ, ДОБРЕВ, ЯНКОВ, СТОЙНЕВ, ОВЧАРОВ, ..... . ВСЕ КРИМИНАЛНИ ПРЕСТЪПНИЦИ, ТРАФИКАНТИ НА ВАЛУТА, ФИНАНСОВИ ШМЕКЕРИ, ЕНЕРГИЙНИ МАФИОТИ. КАКВИ СОЦИАЛИСТИ МОГАТ ДА СЕ НАРЕКАТ ТЕЗИ ДРУГАРИ ? ТЕ СА КАПИТАЛИСТИ ОЛИГАРСИ НАРЕКЛИ СЕ СОЦИАЛИСТИ. ПОЗОР ЗА СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ И ИДЕАЛА НА ДЯДО БЛАГОЕВ.

2017.02.14 | 10:44

2
амииии , опорните точки не струват , докато вината се прехвърля върху шофьорите а не се вписват истинските причини за ПТП ,трагедиите по пътищата ще се увеличават , всъщност закона прикрива истинските смъртоносни причини

2017.02.14 | 09:52

1
експерти са всички сега...и генерали, легенди и професори...

Добави коментар

Водещи новини