Корабоплаването по Дунав е разрешено в участъка между Русе и устието на Тимок

  • 06 февруари 2017 12:45

  • 1608
  • 0
Корабоплаването по Дунав е разрешено в участъка между Русе и устието на Тимок
©

Корабоплаването по река Дунав е разрешено изцяло от 12.00 часа днес в българо-румънския участък между Русе и устието на река Тимок. Това съобщи директорът на дирекция "Речен надзор-Русе" към агенция "Морска администрация" Иван Жеков.

Причината е, че реката в този участък е чиста от лед. Решението е взето след разговор тази сутрин с румънската страна. Корабоплаването бе забранено на 10 януари заради усложнената обстановка по Дунав.

Жеков каза още, че преминаването през критичните участъци, обявени от Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав, може да става само през светлата част на денонощието, докато плаващите навигационни знаци, прибрани заради ледохода, бъдат поставени.

Жеков обясни, че под Русе, край остров Лунгу, намиращ се срещу село Ряхово, корабоплавателният ръкав е замръзнал. Обстановката остава непроменена и за Силистра, Тутракан и Попина. По тази причина плаването е забранено.

Жеков информира, че вероятно до ден-два румънската администрация ще разреши корабоплаването в участъка между устието на река Тимок и Турну Северин.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1608 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини