5% ръст в бюджета на социалното министерство, повече пари за децата с увреждания

  • 29 декември 2016 09:38

  • 10287
  • 0
5% ръст в бюджета на социалното министерство, повече пари за децата с увреждания
© Булфото (Архив)

5% ръст в бюджета на Министерството на труда и социалната политика е заложен за следващата година. Ресорният министър в оставка Зорница РусиноваЗорница Русинова Зорница Русинова е магистър по международни икономически отношения  от Университета за коментира, че е важно как ще бъдат разпределени средствата.

"За пръв път от 2017 г., с промени в законодателството, въведохме диверсифицирана помощ за деца с увреждания. До момента имахме, независимо каква е степента на едно лице с увреждане или дете с увреждане - те получаваха една и съща сума. Има наистина възможност за по-високи социални плащания за децата с над 90% увреждания - тя е 930 лева на месец и не зависи от доходите на семейството. На децата с увреждания между 70% и 90% е 470 лева, под 70% - 350 лева", обясни тя пред България он еър.

Русинова обяви, че от 1 юни, майките, които решат да се върнат на работа след 135-ия ден от раждането до навършването на една годинка на детето, реално ще получават заплата и половина. Националният осигурителен институт ще плаща 50% от високоплатеното майчинство.
 

Борислава Бибиновска
10287 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини