Скандал в парламента заради Васил Левски (видео)

  • 30 ноември 2016 16:19

  • 19592
  • 3
Скандал в парламента заради Васил Левски (видео)
© Булфото (Архив)

Бурен скандал се разрази днес в парламента заради искането на Патриотичния фронт да се отделят средства за 180-годишнината от раждането на Васил Левски. Спорът премина през викове и взаимни обвинения.

Председателят на комисията по култура Славчо Атанасов настоя да се отпусне 1 милион лева за честванията на Апостола, които ще се състоят догодина. Шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова обаче му обясни, че тези пари ще бъдат предвидени в централния бюджет и не е нужно да се гледа в парламента. Тя обвини патриотите, че не познават бюджетните процедури.

"Никой в тази зала не е против честванията на тази кръгла годишнина, но не може Народното събрание в бюджета на републиката всяка година да записваме всякакви чествания и паметници. Тука сега да гласуваме една сума, нито знаете каква е план-сметката. Гледаме в тавана и веем байряка", реагира Менда Стоянова.

"Айде вече вземете, спрете и се осъзнайте", повиши тон Димитър Байрактаров и настоя, че мнозинството просто не иска да одобри отпускането на тези средства. Байрактаров напомни на депутатите, че няма по-голяма иконона за българите от Васил Левски.

Коментарът му предизвика гнева на Георги Андонов от ГЕРБ, който обвини Байрактаров в популизъм.

"Добре, мисля, че вече мнгоо си повярвахте! Много интересно как във Враца ромските секции станаха патриоти", коментира депутатът от ГЕРБ.

Отношение в дебата взе и Найден Зеленогорски от Реформаторския блок, който също подкрепи идеята на Патриотите. "Нека да се обърнем към съвестта си и да се замислим какво казваме на децата си по този начин", обяви той.

Председателят на парламента Цецка Цачева се опита да укроти страстите, коментирайки, че умората вече влияе, тъй като днешното пленарно заседание беше удължено до 17 ч. Напрежение отново обаче възникна, когато на трибуната излезе Четин Казак от ДПС, който започна да цитира "Патриот" на Христо Ботев с усмивка на уста. Това предизвика гнева на депутатите от "Атака", а Цецка Цачева побърза да изключи микрофона на Казак.

След повече от 30-минутен спор в крайна сметка предложението на ПФ за Васил Левски не бе прието.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
19592 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Иванов

2017.02.17 | 14:01

3
Боклуци, светиня като Васил Левски собственоръчно щеше да ви изрине всичките, ако можеше да види накъде върви "Свободна" България на прага на 2017-та, ВИЕ СТЕ СРАМ И ПОЗОР ЗА НАЦИЯТА!!!

2017.02.17 | 14:01

2
Геьовете от герб трябва да бъдат бесени по дърветата заедно с с бсп!

2016.12.19 | 14:01

1
байрактара -председател на нс ,байрактара -министър председателл ,също финансов министър ,на отбраната ,на културата ,на икономиката и каквото си помислиш ..най-ерудирания ..гугъл ряпа да яде ...байрактара става и за господ ..айде в райските селения...

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини