Кухните в ресторантите ни били трагични

  • 19 декември 2011 09:52

  • 820
  • 1
Кухните в ресторантите ни били трагични
©

Да сервираш лоша храна е като да предлагаш дрога на клиента, констатираха експерти.

Има една стара българска поговорка: "Когато фактите говорят и боговете мълчат”, коментира по бТВ председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин по повод шокиращи нарушения, установени в ресторантски кухни. Вече два-три закона били направени за туризма. В Испания се отнема правото на колегите да представят гилдията, защото не може така да се руши името й. Един министър, на когото няма да посоча името, ми каза преди време, че няма политическа воля, обясни Рагин.

Сега имало воля за разрешаване на този проблем. Секторът е сред най-проблемните у нас, посочи изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Д-р Йордан ВойновД-р Йордан Войнов Завършил е Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина в Стара Загора има придобита. Заради подобни нарушения на 16 000 заведения е отказана пререгистрация, дали сме такава на други 30 000 заведения. Нашите проверки оттук нататък следят дали хората в кухнята имат необходимата квалификация. Само за хигиенист в кухнята не се иска образование, посочи д-р Войнов.

Има система, на която трябва да отговаря всяко заведение. Тя се нарича HACCP и ние се съобразяваме изцяло с нея, обясни мениджърът в столично заведение Огнян Йотчев. Ресторантът се почиства по няколко пъти на ден, периодично. Попълват се и дневници за поддържане на хигиенното състояние на обекта. ХЕИ и ДВСК са проверявали заведението ни няколко пъти за последната година. Когато се открият нарушения се прави протокол. Упражняваме контрол и чрез видеокамери, има 24-часово наблюдение на обекта. Стараем се да изпълняваме всички изисквания, каза Йотчев.

Системата HACCP е напълно задължителна за всяко едно заведение, друг е моментът, че тя е фиктивна в много от тях. В дискотека, например, беше копирана система за фабрика за ядки. Предложихме промяна в Наказателния кодекс, за да може да се криминализира това деяние. Да сервираш лоша храна е като да предлагаш дрога на клиента, това е изключително опасно и мисля, че има воля за промени, заяви д-р Войнов.

Последвайте канала на

Десислава Станева
820 1

Коментари 1

Добави коментар
xaxa

2011.12.19 | 12:09

1
Седнали пожарникар .данъчен .Хеи инспектор и митничар на маса в кръчмата яли пили до заран и на сутринта собоственика им бута сметка 200лв. Хванал листа пожарникаря и почнал до го навиква- заведението не е изпълнило противопожарните мерки взел листа собственика и го поправил на 150лв.Хванал листа данъчния и почнал да навиква -нямаш касов апарат ...взел листа собсвеника и поправил сметката на 100лв.Хванал листа инспектора и се развикал че кухнята е ужасно състояние .Собственика се видял в чудо и им написал промоционална сметка 50 лв. Хванал сметката митничаря и казал - 50лв давай ги и бегаме че настана утро.....

Добави коментар

Водещи новини