Божидар Димитров участва в панихида в памет на загиналите български войници в Солун

Днес, 5 ноември – деня, в който българите почитат т.нар. войнишка задушница, т.е. паметта на хилядите загинали за свободата и обединението на българските земи, директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров положи цветя на уреденото от генералния консулство в Солун - г-н Владимир Писанчев, скромно тържество за 226-те български войници, които са били погребани в 6-те английски военни гробища край Солун, съобщиха от пресцентъра на НИМ.

Както е известно Солун е бил военна база през Първата световна война. Тук са били разположени 6 тилови болници, в които са били лекувани ранените на Македонския фронт английски войници и офицери, както и пленените български войници и офицери. Много от ранените, както англичани, така и българи, са умрели от раните си, тъй като тогава не е имало антибиотици и много от тях са умирали от гангренясали рани. Починалите войници са били погребани в общи гробове, а след войната със средства на английските военни мисии са били направени като добре оформени гробища с еднакви паметници, на които са били изписани имената им с военния чин. Имената на погребаните българи са изписани на български език. Това е нечуван „феърплей“ на англичаните, които като нас българите, са изповядвали максимата, че „мъртвият не е враг“.

В поклонението, уредено от българското генерално консулство в Солун, което започва да се чества от 2010 г., за първи път беше направена църковна панихида, отслужена от двама свещеника – от българската църква в Атина и от Русе. Участваха освен българи, работещи в консулството, така и българи живеещи в Солун, както и 5 български офицера от Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солун, начело с ген.Димитър Илиев. Присъстващите си пожелаха панахидите да станат постоянни.

Коментари

  1. 2016.11.08 | 10:12
    Ще ви приседне и Солун.Баш чифутската мафия е там.Родата на Саркози е от там.Ходите и припикавате като улични псета наляво ,надясно и здраво ви гъбаркат.Скоро ще изпищите,особено мангулите и турчулята.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет