Започна изграждането на нов довеждащ водопровод в Банско

  • 24 октомври 2016 18:49

  • 1881
  • 1
Започна изграждането на нов довеждащ водопровод в Банско
© Булфото (архив)

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и кметът на община Банско Георги Икономов направиха днес първа копка на нов довеждащ водопровод, който ще осигурява допълнително около 17 литра в секунда вода за Банско.

На ритуала в м. Караманица в Пирин планина, който бе предшестван от църковен водосвет за здраве и успех на начинанието, присъстваха областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, ръководители на Басейнова дирекция "Западнобеломорски басейн", Национален парк "Пирин", проектанти, строители. Строителството на това важно за водоснабдяването на курортния град техническо съоръжение стана възможно, след като през септември Министерският съвет одобри предоставянето на ограничено вещно право в полза на община Банско за изграждане на обект "Довеждащ водопровод от каптажи "Караманица - 2" и "Караманица - 3" до каптаж "Усипо", припомни кметът Икономов. То ще разреши проблема с недостига на питейна вода във високата зона на курорта, която се разраства с бързи темпове през последните години, посочи той. Финансирането на водопровода е осигурено от държавния бюджет и е на стойност 1 128 997 лева без ДДС след подписано споразумение с МРРБ.

Това е един от най-смислените проекти, които ние финансиране, каза заместник-министър Николай Нанков, цитиран от БТА. Все пак говорим за алтернативно водоснабдяване на най-големия зимен курорт в България и за част от туристическата зона на града с леглова база с капацитет над 5000 души. Понастоящем максималните възможности са шест литра в секунда, а дебитът на двата каптажа тук е между 13 и 22 литра, т. е. ще се доставя средно 17 литра в секунда вода, предназначена за южната туристическа зона на града, като ще останат четири-пет литра резерв за евентуални бъдещи нужди, поясни заместник-министърът. Той подчерта, че става дума за осигуряване на нормални количества чиста и качествена питейна вода. Срокът за изпълнение на започналите днес строителни дейности е четири месеца.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1881 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.11.28 | 10:32

1
С държавни пари,частни интереси.

Добави коментар

Водещи новини