Патриарх Неофит откри и освети новото крило на Троянския манастир

  • 15 октомври 2016 15:02

  • 7470
  • 2
Патриарх Неофит откри и освети новото крило на Троянския манастир
© Булфото (Архив)

На рождения си ден българският патриарх Неофит откри и освети новото крило на Троянския манастир.

По думите на патриарха всички са очаквали с нетърпение откриването на крилото, за което игуменът на Светата обител е направил много. Патриарх Неофит добави, че има още едно крило за обновяване - западното, и изрази надежда, че с помощта на държавата и жертвената готовност на християните и това ще се осъществи.

"Много са необходимостите на живота, но каквото Бог е благословил, това и да бъде. Като се радвам на любовта на нашите християни и съграждани, вярвам, че и занапред така ще бъде в сферата на духовното строителство и на любовта, която имаме помежду си. Българският народ има сили, с които да отстоява в трудностите - и робство и войни, всичко е преодолял", заяви патриарх Неофит. Той дари игумена на Троянския манастир - Величкият епископ Сионий с панагия, а на Светата обител подари икона с образа на Света Богородица.

Дядо Сионий благодари на Негово светейшество за освещаването и зачитането на труда на много хора. Той припомни, че изграждането на сградата е започнало преди много години. Новото здание съдържа зали за срещи и мероприятия, стаи за посрещане на високи гости на Светата обител и поклонници, както и партриаршески покои, откъдето идва и името на крилото - Патриаршеско крило.

Дядо Сионий каза още, че е създаден нов сайт на Троянския манастир, в който е публикувана историята на манастира и последните постижения на Светото братство.

След официалната част, патриарх Неофит покани всички желаещи миряни и гости да разгледат новото крило, където хората го поздравиха за рождения му ден.

На освещаването присъстваха представители на Българската православна църква, депутати, представители на местната власт, директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, миряни.

Последвайте канала на

БТА
7470 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.10.15 | 20:23

1
Бог да те благослови и по молитвите ти да помилува и нас Българите и най-вече православните христиани!

2016.10.15 | 20:23

2
да ти го метнем у джуките

Добави коментар

Водещи новини