WWF България подкрепя световната инициатива за удвояване на тигрите в дивата природа на Азия

  • 16 септември 2016 16:39

  • 4404
  • 0
WWF България подкрепя световната инициатива за удвояване на тигрите в дивата природа на Азия
© Getty Images

WWF България се присъединява към световната инициатива за удвояване на тигрите в дивата природа на Азия, съобщиха от неправителствената организация.

През 2010 г. се състоя първата среща на високо равнище, посветена на тигрите. В срещата са участвали правителствата на всички 13 държави, в които все още има запазени популации. Те са се обединили около идеята да направят възможното, за да опазят тигрите и заедно с помощта на WWF и други организации да удвоят броя им до 2022 г., когато е следващата година на тигъра според китайския календар, припомнят от организацията.

От тази година всеки български гражданин може да стане закрилник на тигър и така да се присъедини към усилията за опазване на тигрите.

Бракониерството застрашава в най-голяма степен дивите тигри. Всяка част от тялото на тигъра - от мустаците до последния косъм на опашката - се търгува на черния пазар. Непрестанното търсене на части от тигър се поражда от погрешните вярвания, че могат да изцерят нелечими болести, както и от все по-засилващото се желание на богатите хора да покажат своето положение в обществото като се окичат с тигрови кожи, се отбелязва в съобщението.

Тигрите са загубили 93 на сто от някогашните си местообитания. Макар че са способни да живеят както в студената сибирска тайга, така и в горещите джунгли на Югоизточна Азия и Индия, изсичането на горите и изграждането на пътища и промишлени комплекси, ги изтласкват допълват от WWF България.

Според последните данни, за първи път от 100 години насам, има надежда за тигъра. Учените са установили, че броят на тигрите в дивата природа се покачва. През 2010 г. те са били 3200, а днес са около 3900.

Според WWF - България, макар тигрите да живеят в другия край на света, ние всеки ден пазаруваме продукти, чието производство завзема и уврежда територията на тигрите и води до тяхното унищожаване като вид.

Призоваваме българите да се включат в инициативата и да станат закрилник на тигър чрез еднократно или месечно дарение на wwf.bg/tiger, се заявява в съобщението. В знак на признателност WWF изпраща личен сертификат за дарение, плакат с малки тигърчета, а когато дарението достигне 50 лв. - и мека плюшена играчка тигър.

Отборът на пандата на тазгодишния Софийския маратон ще тича в подкрепа на опазването на тигрите в Азия.Софийският маратон ще бъде на 9 октомври, а регистрация за него с участие в Отбора на пандата може да се направи на wwf.bg/pandateam. Към таксата за регистрация в маратона, участниците заплащат дарение от 30 лв. Те ще получат и специалната тениска на Отбора на WWF, която тази година е посветена на тигрите.

БТА
4404 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини