Откриха раннохристиянска крипта с мощи на мъченици (снимки)

  • 08 септември 2016 15:48

  • 4915
  • 0
Откриха раннохристиянска крипта с мощи на мъченици (снимки)
© Булфото

Археологическа експедиция разкри раннохристиянска крипта с мощи на мъченици в най-големия античен град във вътрешността на Добруджа - Залдапа, съобщи професор Георги Атанасов, един от научните ръководители на екипа, предаде БТА.

Крепостта край днешното село Абрит, която е известна като Добруджанския Помпей, вече има статут на паметник на културата с национално значение, посочиха от Регионалния исторически музей. Карел Шкорпил е сред първите археолози, които правят сондажи в Залдапа.

В криптата намерихме четири костици от човешки скелет, както и част от череп с четири запазени зъба, което дава неповторимата възможност да се направи ДНК анализ, информира професор Атанасов. По думите му проучването в лаборатория във Франция или Германия ще определи възрастта и хронологията на мощите.

Това е една от най-забележителните крипти, които познава раннохристиянската археология не само в България, а изобщо в Римовизантийския свят, коментира ученият. Той добави, че в дължина сакралното място достига 5.40 метра, а в ширина археолозите са разкрили досега около 3.80 метра. Проучвателите предполагат, че в криптата са полагани цели тела на мъченици. Най-вероятно те са били пренасяни от столицата на провинцията - Томис, днешния румънски град Констанца.

Регионалният исторически музей вече подготвя проект за консервация и реставрация на откритите обекти в Залдапа, съобщи директорът на институцията Костадин Костадинов. Очакваме Министерството на културата да предостави на община Крушари да стопанисва паметника, за да можем да кандидатстваме за европейско финансиране, каза кметът Добри Стефанов.

Последвайте канала на

Десислава Станева
4915 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини