Почина актьорът Никола Гълъбов

01 септември 2016 15:49

Почина актьорът Никола Гълъбов
© GettyImages/Gulliver
5031 0

Почина актьорът Никола Гълъбов, съобщават от Театър "Българска армия".
Напусна ни голям човек, великолепен актьор, другар, учител на младите, пишат от трупата.


Никола Гълъбов е един от последните от плеядата артисти, съзидатели на Военния театър в годините на неговото зараждане, израстване и слава. Творческият му път е свързан със звездни имена на режисьори от театъра като Леон Даниел, Асен Шопов, Крикор Азарян, Елка Михайлова, припомнят колегите на Никола Гълъбов.

По думите им за него действително може да се каже, че е служил цял живот на един театър. Започва кариерата си в ТБА през 1959 г., член е на трупата над 50 години, в които създава впечатляващи роли като Хенрих Голдринг в "И сам войнът е войн" от Ю. Шумхин и Р. Татаев, постановка на Кънчо Илиев, Платонов в "Океан" от Александър Щейн на Леон Даниел, поп Алигорко във "Време разделно" от Антон Дончев и Горан в "Знамето" от Руси Божанов на Асен Шопов, Кесякът в "От земята до небето" от Никола Русев на Крикор Азарян.

Никола Гълъбов игра на сцената на ТБА до последно в ролята на поп Найко от "Кръщене" на Камен Донев, а след това се въплъти в Хаджи Захари от "Железният светилник" на Асен Шопов. Той спечели както публиката, така и любовта и уважението на младите си колеги. Те видяха в него прецизен, дисциплиниран и отговорен актьор, но опознаха и вечния шегаджия, чиято добродушна усмивка не слиза от благото му лице, припомнят от театъра.
Поклонението е на 3 септември /събота/ от 13.30 ч. в храма "Св. Седмочисленици".

Нора Виткова
5031 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини