Нова система ще предупреждава жителите на Бургас за опасност от наводнения

  • 28 август 2016 14:26

  • 1694
  • 1
Нова система ще предупреждава жителите на Бургас за опасност от наводнения
© Булфото (Архив)

Нова система за следене на морски, речни и язовирни нива ще предупреждава жителите на община Бургас за риск от наводнения. Тя ще получава информация за водните нива в реално време от 17 точки за мониторинг, оборудвани с камери за видеонаблюдение и захранвани от соларни панели. Това съобщава пресцентърът на Министерството на околната среда и водите.

Въз основа на обработените данни и на база събрана информация от минали наводнения, ще представя 10 симулационни модела, показващи как би изглеждало наводнението според обема на валежите, релефа и други показатели. Целта е превантивно да се онагледи накъде би тръгнала водата, за да могат местните власти да вземат мерки и да се избегнат щети и жертви.

Системата се разработва по проекта "Интегрирано управление на риска от наводнения в община Бургас", финансиран от Министерството на околната среда и водите с 548 641 евро по програмата "Интегрирано управление на морските и вътрешните води" от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Данните от нея ще се използват от Областната управа на Бургас, от Регионалната инспекция по околната среда и водите, от Басейновата дирекция "Черноморски район", от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", от Национален институт по метеорология и хидрология - клон Бургас, от "Напоителни системи" ЕАД и от научните среди.

Ще бъде актуализиран и Планът за действие при наводнения на община Бургас. Специалисти и жители на рискови райони ще бъдат обучени за работа с информационната система, както и за предприемане на мерки за превенция.

Последвайте канала на

БТА
1694 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.08.29 | 08:46

1
за 48 641 евра ще свършат всичко , останалите 500 000 за за бонуси на служителите , и после пак нищо не работи но пък назначените си взимат заплатки от по 1500/2000 лв. честито на печелившите , държавност а

Добави коментар

Водещи новини