Канонизират за светец погребан в София руснак

  • 05 декември 2011 09:14

  • 1370
  • 1
Канонизират за светец погребан в София руснак
©

Руският архиепископ Серафим Соболев, който е погребан в криптата на Руската църква в София, ще бъде канонизиран за светец. Това съобщи Костромският и Галички архиепископ Алексий, който бе специален пратеник на патриарха на Москва и цяла Русия, Кирил, по повод отбелязването на 130-годишнината от рождението на архиепископ Серафим Соболев.

Няма никаква причина той да не бъде канонизиран. Подворието на Руската патриаршия в българската столица вече е подало документи в Москва. Очаква се в скоро време процедурата по този въпрос да бъде задвижена, обясни владиката.

Намерението за канонизацията е още от 2007 година. Тогава комисия от синода на Българската православна църква, оглавявана от покойния вече Доростолски митрополит Иларион дори събираше сведения за чудесата, извършвани приживе и посмъртно от архиепископа, пише "Монитор". Това е едно от задължителните условия, за да бъде обявен един християнин за светец, независимо колко благочестиво е живял. След смъртта на дядо Иларион процедурата бе спряна за няколко години. През 2002 г. обаче той се счита за канонизиран от отцепническото крило на старокалендарците около неканоничния владика Фотий.

Чудесата, извършени по молитвите на владиката Серафим Соболев, ще бъдат събрани в специална книга, съобщиха от Руската църква в София.

И българи, и руснаци да съобщават за разрешаване на проблеми по неговото застъпничество, призова настоятелят на храма отец Филип Василцев.

Близо 50 чудеса по молитвите на бъдещия светия вече са описани от вярващи. Някои от тях са залегнали в книгата на Алексей Кострюков „Жизнеописание на живота на архиепископ Серафим Соболев”, чиято премиера се състоя по време на тържествата в София.

Стотици поклонници от цялата страна пристигнаха в столицата вчера, за да се присъединят към честването на 130-ата годишнина от кончината на бъдещия светец. Тържествената света литургия бе водена от Пловдивския митрополит Николай.

Архиепископ Серафим Соболев е ярка личност, която засвидетелства по безспорен начин, че православната църква независимо от националните си особености има своите светии, валидни за всички ни, които се молят за нас, независимо дали сме българи, руснаци или от друга националност, заяви дядо Николай и призова християните да живеят в разбирателство и без конфликти, особено в дните на коледния пост преди Рождество Христово.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1370 1

Коментари 1

Добави коментар
Умен

2011.12.06 | 11:43

1
Някой сега се сетиха, а други отдавна направиха това

Добави коментар

Водещи новини