148 години от гибелта на Хаджи Димитър бяха отбелязани на Бузлуджа

  • 16 юли 2016 16:47

  • 8562
  • 1
148 години от гибелта на Хаджи Димитър бяха отбелязани на Бузлуджа
© Булфото

Безсмъртната песен "Жив е той" огласи връх Бузлуджа, където днес се събраха стотици българи от двете страни на Балкана. Свещеници от Казанлък отслужиха заупокойна молитва по повод на 148 години от гибелта на Хаджи Димитър и разгрома на четата му.

Зрелищен спектакъл на 120 българи представи възстановка "Подвигът на Хаджи Димитър и неговата чета". В драматично пресъздадената битка със стихове от великата поема на Христо Ботев участваха членове на клуба "23-ти Пехотен Шипченски полк", Казанлък, към Националното дружество "Традиция", подкрепени от членовете на Дружеството от цяла България - от София, Копривщица, Пловдив, Априлци, Плевен, Добрич, Нова Загора, Стара Загора, Тетевен, Трявна, Варна, Етрополе, Велико Търново и селата Баня - Панагюрско, и Мирково - Софийско.

Автор на възстановката е управителят на регионалния клон "Традиция" - Казанлък, Николай Байнов, с подкрепата на Община Казанлък, сценарият е написан по записки на знаменосеца на четата Христо Македонски - свидетел на гибелта на войводата.

По традицията честването завърши с народни хора и курбан в памет на Хаджи Димитър и неговата чета.
Организатори на честването са Община Казанлък, "Арсенал" АД, Националният парк-музей "Шипка-Бузлуджа", Историческият музей "Искра".

Последвайте канала на

БТА
8562 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Браво

2016.11.13 | 01:53

1
Чудесна традиция, хубава новина!

Добави коментар

Водещи новини