Има интерес към венчавки на Голямата Базилика в Плиска

  • 14 юли 2016 21:48

  • 1595
  • 0
Има интерес към венчавки на Голямата Базилика в Плиска
©

Има интерес към венчавки на Голямата Базилика в Плиска, като в последните години е позасилен. Това каза отец Андрей, енорийски свещеник от Нови пазар, цитиран от радио Фокус.

Той посочи, че и досега на старината е имало немалко венчавки и кръщавки. „Там никога не е спирало да се извършват кръщенета или венчавки, вярно е, че не са толкова много, защото мястото е по- отдалечено, свързано е с превоз на хора, с превоз на неща, необходими за извършването на самите тайнства, но действително има хора, които желаят да се венчаят там”, посочи отец Андрей.

Той обясни, че брачната церемония няма да се различава от тайнството, което се извършва във всеки един православен храм. Отец Андрей каза още, че с венчавките и кръщавките в известен смисъл се възстановяват функциите на Голямата базилика. „Базиликата е място, осветено от хилядите православни служби, извършвани докато е била действаща като храм.

Мястото си остава свято поради тази причина. Сега не правим нищо ново, в основите на тази базилика продължаваме онова, за което тя е построена, и което винаги се е извършвало в нея”, посочи отец Андрей. Той отбеляза, че вероятно мястото е привлекателно за младоженци, с оглед на връзката с българския корен и българското минало

Последвайте канала на

Нора Виткова
1595 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини