Манолова: Арбитражните съдилища провеждат узаконен рекет

  • 08 юни 2016 07:55

  • 3800
  • 2
Манолова: Арбитражните съдилища провеждат узаконен рекет
©

От началото на мандата ми съм засипана от жалби на граждани, че са осъдени несправедливо от арбитражни съдилища. Това каза в сутрешния блок на БНТ националният омбудсман Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на.

В много случаи хората са приключили отношенията си с даден монополист, а са съдени за някакви измислени задължения. Има схема, от която се възползват колекторски фирми. Няма никакъв регламент, който да представя изисквания към това как може да се създаде арбитражен съд, т.е. има отворена врата в полето за всякакви злоупотреби. Това е узаконен бандитизъм, узаконен рекет, защото решенията на арбитражните съдилища се ползват със същата сила като решенията на гражданските съдилища. Злоупотребите вече добиват характер на пандемия, подчерта Манолова.

Много хора, за да си спестят непрекъснатите телефонни обаждания и заплахите, просто плащат, посочи тя.

В самия арбитраж няма нищо лошо, но самата идея за него предполага две равнопоставени страни. А в случая имаме една страна, която е силна – колекторската фирма, монополистът, а от другата страна – един обикновен гражданин, който никога не е давал съгласието си да бъде съден от арбитражен съд, а в много от случаите и не е уведомен, че срещу него се води производство, заяви омбудсманът.

Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на предлага пакет от законодателни предложения, които да регулират работата на арбитражните съдилища. Много се надявам народните представители да проявят чувствителност към българските граждани и да разгледат тези законопроекти. В тях няма нито ляво, нито дясно, готова съм да водя разговори с всеки депутат, който е готов да чуе проблемите на гражданите, подчерта националният омбудсман.
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3800 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.06.20 | 22:08

2
Да. А най успешната комбинация е семейство в което жената е ЧСИ а съпруга и е съдия.

2016.06.20 | 22:08

1
Браво

Добави коментар

Водещи новини