Ген. Валери Григоров: МВР няма необходимия ресурс за охрана по границата

  • 06 юни 2016 07:41

  • 1998
  • 0
Ген. Валери Григоров: МВР няма необходимия ресурс за охрана по границата
©

Променящият се миграционен натиск наподобява този от 2011 и 2013 г. Това дава възможност на службите да се мобилизират и да се справят. Това каза ген. Валери Григоров, бивш шеф на Гранична полиция в ефира на БТВ.

„Оградата по границата помага за овладяването на бежанския поток, но без човешка сила не може“.

„Националната стратегия за управление на границата очерта три стълба, които още не са изпълнени. Това е охраната на морската ни граница, са системите за охрана в митниците, изграждането на нова инфраструктура и организацията и контрола“, посочи Григоров.

По думите му МВР няма необходимия ресурс за охрана по границата. „Службата трябва да се укрепи, за да противодейства, вместо да включваме други структури и да командироваме служители. С тези средства може да се подпомогне службата. Друг проблем е, че честата смяна на закона за МВР води до хаос. Имаме един абсолютен нормативен и управленски хаос“, заяви Григоров.

Той предупреди, че не можем да разчитаме на неустойчивата политика на Турция по отношение на споразумението с ЕС за бежанците. Григоров прогнозира, че бежанските потоци ще продължават. Причината е, че в последните 15 години Африка генерира миграция.

 

Мая Йорданова
1998 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини