Българи търсят рубини в Родопите

  • 04 юни 2016 20:22

  • 22862
  • 0
Българи търсят рубини в Родопите
©

Българи пощуряха по търсене на рубини в Родопите. Нашенци вече са успели да открият стотици от тези скъпоценни камъни във водите на местни реки, съобщи за „Труд“ председателят на Асоциацията на златотърсачите у нас (БАТСЗМ) Кирил Стаменов. Местонахождението им се пази в пълна тайна, за да не стане обект на посегателства от недоброжелатели.

„Намирам истински български рубини в Родопите. Като ги светнеш с ултравиолетова светлина, светят като жар, защото вътре има съдържание на хром. Той определя цвета на самия рубин - розов, червен или кървавочервен“, разказа председателят на Асоциацията на златотърсачите у нас (БАТСЗМ) Кирил Стаменов, който е сред пионерите, докоснали се до родните нешлифовани камъни.

Той отказва да разкрие къде е намерил рубини, защото алчни за бързо забогатяване ще тръгнат по реките и ще ги превърнат в Клондайк. Такава е политиката и на другите търсачи, които използват специална техника в работата си. Рубини се вадят уред, наподобяващ корито с дълбоки канали. Задължително е едро и ситно сито, както и полеви сепаратор.

„Информацията за рубините ни е от водещи геолози. Въпрос на време е да намеря и аквамарин, който също го има в България“, уточнява Стаменов, който планира да предаде част от находките си в Природонаучния музей в София. Сред тях вече има рядък вид сапфири.

Последвайте канала на

Нора Виткова
22862 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини