4 стотинки за билет по междуселищна линия в Търговище

  • 11 април 2016 17:09

  • 1910
  • 0
4 стотинки за билет по междуселищна линия в Търговище
©

Рекордно ниска цена от 4 стотинки за билет за междуселищен обществен превоз действа от понеделник в Търговище, след като общината проведе обществена поръчка за избор на превозвач по линията до село Момино, пише "Труд".

Процедурата беше спечелена от едноличен търговец, който дал възможно най-ниската цена за билет от град Търговище до селото. Останалите две транспортни фирми, участвали в надпреварата, са предложили 0,14 лв. и 0,35 лв.

Ниската цена, с която са се явили фирмите, е резултат на конкуренция между превозвачите, но и субсидиите, които се полагат за нерентабилната линия. Заради лошото състояние на част от пътната отсечка и ограничения пътникопоток, за линията се полагат 5% от субсидията за обществените превози в община Търговище. Това прави около 900 лв. месечно. Отделно превозвачът ще получи още 5% доплащане за най-ниска цена, поясниха от общината.

Линията има два курса дневно – сутрин и вечер, включително в почивните дни. Във вторник и петък има и обеден.

Маршрутът е от жп гарата, през града и кв.Въбел, до Момино. Превозвачът се ангажира да вози всички пътници по тази линия, независимо до коя точка от маршрута са, на цената от 4 стотинки.

Според ръководството на община Търговище това е най-ниската цена за превоз на пътници, която е постигана досега.За сравнение, по някои градски линии билетчето е над 1 лв.

Договорът с избрания превозвач е до 1 януари 2019г., съобщиха от общината.

Калина Христова
1910 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини