Родители поискаха смяна на пола на 4-годишното си дете от женски на мъжки

  • 06 април 2016 08:56

  • 3965
  • 0
Родители поискаха смяна на пола на 4-годишното си дете от женски на мъжки
© GettyImages (архив)

Бебе, родено като момиченце, се превърна за няколко години в момченце. Поради необорими медицински доказателства, че детето от село близо до Симитли е от мъжки, а не от женски пол, съдът в Благоевград взе безпрецедентното решение по молба на родителите. А те научиха в понеделник: Да, дъщеря ви вече ви е син! И решението е окончателно.

Районният съд в областния град в Пиринско смени пола - съответно името и ЕГН-то, на почти 4-годишното дете от женски в мъжки. Решението е взето след заведеното от родителите безпрецедентно дело. Кое е детето, официална информация разбираемо няма да има. Всякакви чиновници „по трасето" при оформянето на новата самоличност на детенцето са изрично предупредени, че попадат под ударите на закона, ако разгласят данни, пише в. "Всеки ден".

Бебето се е родило с външни полови органи на момиче и било записано с пол „женски". Но когато станало на 1 годинка, родителите с ужас забелязали промяна в гениталиите и незабавно започнали консултации с лекари специалисти. Направени били хормонални и генетични изследвания в Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев" в София. Последвала шокиращата епикриза - „хермафродитизъм".

Бебенцето постъпило в отделението по образна диагностика на столичната правителствена болница „Лозенец". Там чрез ядрено-магнитен резонанс е установена липса на влагалище и матка. На тяхно място се виждали мъжки полови органи - тестиси и микрофалос. В същото време обаче имало и някои от женските генитални белези.

Следващата спирка по ужасния път на родителите е в института „Пирогов" за консултация с хирург. Спецовете в известната болница им предложили операция, която обаче можела да се извърши само след допускане промяна на пола на детето. А това според закона може да се случи единствено в съда.
Така започнало ходенето по мъките и из залите на Темида.

Майката и бащата на бебето завели дело в благоевградския съд с искане за промяна на пола и името. За щастие магистратите преценили точно ситуацията. В хода на делото е допусната съдебномедицинска експертиза и заключението на вещото лице е категорично. Роденото като момиче дете е от мъжки пол и се налага извършване на оперативна корекция.

Съдът поискал, както се полага, и социален доклад от отдел „Закрила на детето". Той също сочел, че в интерес на детето е да се променят полът и името му.

Развръзката в крайна сметка е щастлива, и то в съвсем невръстна за момиченцето-момченце възраст, за да помни каквото и да е, категорични са и лекари, и магистрати, и всякакви други длъжностни лица. С тази промяна, допусната в ранна възраст, и след хирургическата интервенция детето ще може да се впише в своята полова идентичност.

„Добре е, че операцията се прави в ранна възраст, докато детето е все още неосъзнато, не се е самоопределило, а и с цел запазване на психичното му здраве", коментират специалистите. Промяната веднага след операцията ще бъде отразена в служба „Гражданска регистрация", като оттам ще дадат новото ЕГН.

Съдебното решение е първо и безпрецедентно за Благоевградския регион. Според съдията докладчик обаче в България има доста такива дела за промяна на пола по биологични причини.

Последвайте канала на

Novini.bg
3965 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини