Над 70 трабанта в движение притежава великотърновецът Ивайло Антов

  • 07 март 2016 15:37

  • 1844
  • 0
Над 70 трабанта в движение притежава великотърновецът Ивайло Антов
© Булфото

Повече от 70 трабанта в движение притежава в личната си колекция великотърновецът Ивайло Антов, един от инициаторите на фестивала на трабантите, който се организира за седма поредна година във Велико Търново, съобщи БТА.

Проявата ще започне на 19 март в 10.00 часа с дефиле на двутактовите автомобили и състезания за умения при шофирането им.

Очакват се любители и колекционери на трабанти от България, Гърция, Румъния, Германия и Великобритания. Подготвени са награди за най-добра поддръжка на трабант и за колекционерски находки, съобщи в пресклуба на БТА в областния град доц. Милен Михов.

Той е един от основателите на великотърновския клуб "Трабант" и съорганизатор на традиционния "Трабант фест".
Като народен представител от Патриотичният фронт Михов ще внесе предложение за промяна в Закона за движение по пътищата, която ще дефинира понятието "исторически автомобил".

Според него това е механично превозно средство, произведено най-малко преди 30 години и поддържано максимално близко до оригинала. Той уточни, че предложението за поправката е подкрепено от Българския автомобилен клуб "Ретро".

Целта е колекционерите и притежателите на подобни автомобили да ползват облекчения при данъчното и застрахователното законодателство, каза той.

Михов отбеляза, че първите автомобили "Трабант" са произведени през 1963 година, а през 1991 - са спрени от производство, което увеличава интереса към тях сред колекционерите.

Последвайте канала на

1844 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини