В Благоевград отбелязаха 135-годишнината от рождението на Тодор Александров

  • 04 март 2016 17:41

  • 1356
  • 1
В Благоевград отбелязаха 135-годишнината от рождението на Тодор Александров
©

Благоевградската общественост отбеляза днес 135-годишнината от рождението на големия български родолюбец и легендарен водач на ВМРО Тодор Александров. По този повод община Благоевград съвместно с ВМРО-БНД организира възспоменателно тържество пред бюст-паметника на воеводата край централната улица в Благоевград, която носи неговото име.

Край монумента, открит в градинката пред Съдебната палата преди три години по случай 120-годишнината от основаването на ВМОРО, и днес прозвуча "Мила, Родино" в чест на Тодор Александров. Пред неговата памет се поклониха и положиха цветя на признателност заместник-кметът на община Благоевград Иво Николов, народният представител Патриотичния фронт Атанас Стоянов,ръководители, членове и симпатизанти на ВМРО-БНД, представители на културни институти, граждани.

Тодор Александров е роден на днешната дата преди 135 години в гр. Щип, днешна Македония, който е тогавашната крепост на българщината в Македония, припомни в словото си Атанас Стоянов. Само за няколко години след след младотурския преврат от 1908 г. той успя да възстанови и възроди ВМРО, но не като самоцел, а като организация, която наистина беше стожер на българщината там, където има дори и един българин, каза депутатът. Тодор Александров, по думите му, наистина показва със своите личностни качества, със своите умения на водач, на идеолог, на организатор, на революционер, че е безспорният лидер на организацията, която ръководи в едно трудно и сложно време. Стоянов изтъкна също неговия авторитет както пред всички членове на ВМРО, така и пред цялата прогресивна общественост в България и на Балканите. Тодор Александров и до ден-днешен остава в паметта на своите съратници, съмишленици и последователи като легендарен водач на ВМРО, "некоронованият крал на българите в Македония", както го нарече Енциклопедия Британика, каза още Атанас Стоянов. Историята показа, посочи той в заключение, че неговото дело е непреходно, защото няма напразна саможертва, когато тя е в името на българската революция и национална кауза.

Последвайте канала на

БТА
1356 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.03.05 | 08:51

1
"Който каже, че не съм македонец ще му отрежа езика, а който каже че не съм българин ще му отрежа главата."

Добави коментар

Водещи новини