Национален комитет се обяви против поскъпването на водата в София

  • 22 февруари 2016 13:16

  • 1026
  • 2
Национален комитет се обяви против поскъпването на водата в София
©

Националния комитет за подобряване водоснабдяването на България /НКПВБ/ е против исканото от "Софийска вода" 20- процентно увеличение на цената на водата.

Според анализ на комитета за 1 стотинка корекция в цената на водата "Софийска вода" получава допълнителна печалба от 860 хил.лв. до 1 млн.лв., посочи Ганчо Хитров, председател на организацията, на пресконференция. Той припомни двата опита на дружеството за повишаване на цената през 2014 г. с 15 на сто и през 2015 г. с 9,7 на сто, което по думите му е предотвратено благодарение на реакцията на комитета. От там са подготвили писмо до КЕВР и кмета на Столичната община с позиция по проблема и с искане да бъдат включени в обсъждането му.

Според комитета навсякъде по света водата за битови нужди се намира под специална социална закрила на държавата. Съгласно българското законодателство тази поносимост е 3,5 на сто от месечния доход на едно домакинство. За повече от 350 хил. столичани обаче цената е далеч над социалната поносимост, посочиха от комитета. Експертите са на мнение, че водата е по-добре да се озонира, а не хлорира, тъй като озонът е 100 пъти по-мощен дезинфектант в сравнение с хлора. На лице е и лоша поддръжка и безотговорна експлоатация на основни съоръжения на ВиК системата в столицата, отбелязаха още от комитета.

Последвайте канала на

БТА
1026 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.02.24 | 16:47

2
Е нема кой да стъпи на гушата на крадливите монополи. Абе всички правителства ли цицат и те от там, както и от топлофикация? Ако е така, да ги махаме бе, кърлежи не са ни нужни!

2016.02.24 | 16:47

1
Брат, можеш да се отървеш от монопола на топлофикация и да си на климатик, но няма как да смениш доставчика на вода. Ама ти се радвай, че тук водата става за пиене, не ти я пускат пълна с боклуци и не ти я спират за по сто дена. Че я ги питай в добричко, кви ги теглят.

Добави коментар

Водещи новини