Увеличават се сигналите за скитащи коне в София

  • 17 февруари 2016 16:36

  • 2580
  • 2
Увеличават се сигналите за скитащи коне в София
© Булфото

Увеличават се сигналите за скитащи коне в София, както и за нехуманно отношение или насилие към тези животни. Това съобщиха днес на пресконференция в Столичната община от фондация "Четири лапи", която представи резултати от преброяване на безстопанствените кучета в София, направено през 2015 г.

За периода на преброяването на територията на Столичната община са забелязани 189 коня. Отчитането им е направено във връзка с пилотна програма на Столичната община и фондация "Четири лапи" за регистрация на работните коне на територията на града. Най-често конете се изоставят от своите собственици в ромските махали като свободно се пускат на паша и повече не биват потърсени, посочват от "Четири лапи".

От там посочват, че преди месец са получили сигнал за две изоставени кончета при минусови температури в ж.к. "Дружба". Фондацията препоръчва конете да бъдат настанявани в специални приюти, откъдето да бъдат осиновявани. Проблем са и работните коне, които се използват за превоз на вторични суровини.

В повечето случаи теглените от тях транспортни средства не отговарят на никакви изисквания за безопасност и създават риск от катастрофи. Затова от "Четири лапи" настояват да се направи кампания за регистрация на работните коне, както и общината да регистрира и въведе изисквания за теглените от конете транспортни средства или изцяло да ги забрани. Нина Макарова от дирекция ''Общински земи, гори и водни обекти" в Столичната община съобщи, че в момента се водят преговори с Министерството на земеделието и храните в лицето на Българската агенция по безопасност на храните във връзка с пилотната програма за регистрация на коне.

Първата стъпка в програмата беше да се даде поне обща картина за броя на конете, което вече е направено в рамките на преброяването на "Четири лапи".

Така ще може да се изчисли необходимият ресурс, за да бъдат идентифицирани тези животни, каза Явор Гечев от "Четири лапи". По думите му за разлика от идентификацията на кучетата, при конете процедурата е по-сложна.

Трябва да се направи централно издаване на паспорт на конете, което гарантира уникалност на микрочипа и паспорта, който е доста по-скъп от паспортите за кучетата. Преговорите с МЗХ са насочени към това по какъв начин министерството може да съдейства да бъдат издавани паспорти на по-ниска цена, за да може разходите по проекта да паднат. Ясно е, че собствениците на конете няма да инвертират за документа, посочи Явор Гечев. Той изрази надежда скоро разработването на програмата да започне.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2580 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
1

2016.02.29 | 23:24

2
Селяни , Тази снимка не на София !!!

2016.02.29 | 23:24

1
Какви хубави луканки стават от тези коне! Тези идиоти от четири лапи разбират от коне колкото магаре от духова музика! Пример: свободно отглежданите целогодишно коне, по планините на какви температури се гледат!

Добави коментар

Водещи новини