Увеличават се фалшивите сигнали за деца в риск

  • 11 февруари 2016 16:31

  • 914
  • 0
Увеличават се фалшивите сигнали за деца в риск
© Булфото

Сигналите за нарушаване на правата на детето се множат, но през последната година голяма част от тях са се оказали нереални. Това показва анализът за 2015 г. на Отдела за закрила на детето във Варна и Аксаково.

Всеки месец инспекторите са получавали по 100-120 писма и сигнали, като само една четвърт от случаите са изисквали предприемането на мерки за закрила. Преди в социалното заведение във Варна са се отглеждали по 130-140 деца до 3 г. Миналата година броят им е бил редуциран до 44, а капацитетът е уплътнен с новата социална услуга. Тя е за деца с хронични заболявания.

Доста родители обаче я ползват като безплатна ясла, обяснява началникът на ОЗД Ана Конукова, цитирана от "Труд". Най-често майки от квартал "Виница" вземали медицинска бележка, че детето им често боледува от остри инфекции на дихателните пътища и с нея подавали заявления да ползват дневния сектор. По всяко от тях инспекторите са длъжни да направят проверка. Почти винаги тя приклювала с извод, че детето не е в риск, но му се давало направление за ползване на социална услуга в общността.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
914 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини