Враца увеличава годишната издръжка на дете в детска градина

  • 01 февруари 2016 13:58

  • 841
  • 0
Враца увеличава годишната издръжка на дете в детска градина
© novini.bg

Годишната издръжка на дете в детско заведение в община Враца се увеличава от 20 до 70 лева през 2016 година, съобщи кметът Калин Каменов.

Решението бе взето на последното заседание на Общинския съвет. Целта е да се изравнят материалните условия и подкрепящата среда в града и малките населени места в общината, допълни Каменов.

Увеличението на издръжката е най-голямо за децата, посещаващи филиалите на детски заведения в селата, каза заместник-кметът по образованието Петя Долапчиева. За филиалите с групи до 12 деца издръжката става от 690 лева на 760 лева за дете до петгодишна възраст, а за подготвителните групи /5-6-годишна възраст/ - от 370 на 440 лева. За детските заведения с от 13 до 24 деца включително увеличението е 40 лева, а за детските заведения във Враца и в населените места с над 24 деца в група издръжката за годината е по-висока с 20 лева.

"Искаме всяко дете, независимо дали живее в града или в малко населено място, да има еднакви възможности да развитие и обучение, както да попадне бързо и безпрепятствено в образователната система", каза кметът на Враца.

Той припомни, че бюджетът на общината за 2016 г., въпреки че е рестриктивен, е насочен към децата. Средствата за еднократни помощи за новородени деца в община Враца са увеличени от 60 хиляди на 90 хиляди, с по 10 хиляди лева повече са фондовете за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми и на даровити деца в областта на науката, изкуството и спорта, допълни Калин Каменов. През тази година общината ще осигури 48 хиляди лева за читалищни дейности и 28 хиляди лева за ученически спорт. Фондът за малки граждански инициативи вече е в размер на 60 хиляди лева, каза още врачанският кмет.

Последвайте канала на

Десислава Станева
841 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини