Повече средства за децата в община Враца

  • 01 февруари 2016 13:19

  • 829
  • 0
Повече средства за децата в община Враца
© Novini.bg

Като „Бюджетът на децата" определи тазгодишната финансова рамка на Община Враца кметът Калин Каменов. Въпреки много рестрикции, администрацията все пак е успяла да заложи повече средства за децата на Враца в няколко сектора.

Има увеличение от 60 хил. лв на 90 хил. лв на парите предназначени за еднократно подпомагане на новородени. Семействата ще получават еднократно вече по 150 лв, вместо досегашните 100 лв за новородено дете, а при близнаци сумата нараства от 150 лв на 200 лв.

С 10 хил. лв повече са заделените средства и за местния фонд „Ин Витро", като общата сума за двойките с репродуктивни проблеми е 35 хил.лв. По този начин Община Враца се нарежда на едно от първите места в страната по средства, които отделя за семейства с репродуктивни проблеми.

30 хил. лв. ще бъде сумата, която ще се разпределя за еднократни стипендии на творческите, спортните, образователните и културните постижения на ученици във Враца. Парите за даровитите деца са увеличени също с 10 хил. лв спрямо миналата година.

На читалищата от общината са осигурени 38 хил. лв през тази година. Запазват се средствата за ученически спорт в размер на 28 хил. лв. Увеличение има и при издръжката на детските градини.

„Трябва да си призная, че бюджетът за тази 2016 г е доста рестриктивен. Аз самият не съм доволен от него, но в крайна сметка икономическата ситуация, финансовата основа е такава, че бюджета ни трябва да е реалистичен. На мен ми се иска тази година да имаше много повече средства за инфраструктура, за почистване и озеленяване. Но ситуацията е такава, че заради многото непредвидени разходи, заради изчерпания буфер в бюджета от миналата година, заради огромния процент от неверифицирани разходи от европейски проекти, които са в размер на половин милион лева, желанието ни да има повече средства за озеленяване, чистота и инфраструктура няма да се осъществят тази година.

Разбира се с актуализацията на бюджета през годината ще търсим компенсация на тези средства и при добра финансова политика, при възможност, оставайки такива средства, бъдете сигурни, че ще отделим и средства за повече инфраструктура в нашия град", допълни още кметът на Враца Калин Каменов във връзка с изразходването на общинските средства.

Последвайте канала на

Novini.bg
829 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини