Детски център за застъпничество и подкрепа бе открит в Шумен (снимки)

  • 27 януари 2016 14:45

  • 1138
  • 0
Детски център за застъпничество и подкрепа бе открит в Шумен (снимки)
© Булфото

Детски център за застъпничество и подкрепа "Зона ЗаКрила" бе открит днес в Шумен. Новото звено се помещава в сградата на Комплекса за социални услуги за деца и семейства и ще предоставя подкрепа на децата и техните семейства, преживели тормоз, неглижиране, експлоатация.

Потърсилите помощ в "Зона ЗаКрила" ще получават цялостна грижа - от медицински преглед, през психологическа подкрепа, до представителство при участие на децата в съдебни и административни процедури и др.

Детският център е създаден съвместно от УНИЦЕФ, от община Шумен, от Института по социални дейности и практики, в партньорство с Министерството на вътрешните работи и Агенцията за социално подпомагане. Подобни центрове вече са разкрити в София и в Монтана. Очаква се центрове със същия предмет на дейност да има и в други български градове, бе съобщено на откриването на "Зона ЗаКрила".
В центъра работят шестима специалисти, които вече са оказали помощ на пет деца, претърпели различни форми на насилие. "Зона ЗаКрила" разполага с два офиса за екипа на центъра, две помещения за работа с деца и родители, и "синя стая" за изслушване на децата, пише БТА.

На откриването на новото звено днес присъства и представителят на УНИЦЕФ за България Мария Хесус Конде. По думите й основните прояви на насилие срещу децата в България са физическото, емоционалното и сексуалното насилие, неглижирането, използването на детски труд и трафикът на деца. По данни на Агенцията за социално подпомагане през 2013 година са докладвани почти 4000 случая за заподозряно насилие над деца, от които над 2000 са били установените случаи на насилие. При над 70 процента от тях насилникът е бил роднина на детето.

Мария Хесус Конде каза още, че всяко дете има право да бъде защитено от всяка форма на насилие, независимо от неговата възраст, пол, етнически произход, икономическо положение, религия или култура. Въпреки това милиони деца по света всеки ден стават жертва на насилие и то най-вече у дома си, допълни Мария Хесус Конде.

Последвайте канала на

1138 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини