Самоков: Не искаме идиотчета в града

  • 16 ноември 2011 09:20

  • 2281
  • 4
Самоков: Не искаме идиотчета в града
©

От 61 общини в България Самоков е единствената, която отказа да построи защитено жилище за деца с увреждания.

Това стана с решение на общинския съвет, гласувано още в началото на лятото.

Домът, който трябва да бъде изграден, по никакъв начин не се бърка в бюджета на общината, защото е напълно финансиран с европейски средства.

Същевременно излязоха информации, че общински съветник е заявил: Не искаме деца идиотчета!

Решението да не се строи такъв център е влязло в сила при бившия кмет Ангел Николов, който е управлявал Самоков последните десет години. Според него в Самоков такива деца си имат достатъчно, не им трябват повече.

"Решението е на общинския съвет, но аз го подкрепям", казва Николов.

"През юли беше проведена сесия на общинския съвет. На нея с докладна на г-н Николов, бившият кмет, беше внесена стратегия за социални услуги за периода 2011-2015 година. Част от оперативната програма беше и този център. Това беше неглижирана докладна, без яснота къде ще се намира този център. Това, което беше презентирано пред общинските съветници, не успя да ни убеди", коментира Ирена Коцева, бивш общински съветник, сега председател на ОС.

Идеята е била домът да се изгради близо до училище в центъра на града, за да се интегрират децата към обществото.

"Казусът не е коментиран в конкретика, но мястото не е подходящо, защото това е сграда със 100 годишна история", коментира Георги Димитров, бивш общински съветник. "Нормално е да бъдат сред хора, но не е нормално да има изискване този център да е точно центъра на Самоков, може да е в широкия център. Освен това от социалното подпомагане не казаха, че общината няма да вложи нито един лев".

"Предишният път гласувахме "против", единствено защото нямахме достатъчно представа, нямаше достатъчно презентация, за да разберем какво се случва с децата, след като бъдат настанени", обясни новият кмет на Самоков Владимир Георгиев.

"Тъжно е това, което казват", коментира министърът по управление на средствата от ЕС Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник. "Събрах отговорните институции в началото на годината с кметовете на съответните общините и им обяснихме абсолютно всичко в детайли. Поисках от кметовете не просто да бъдат партньори, а да са лидери, да убеждават хората на място за какво става въпрос".

Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник обясни, че до крайния срок - 30 септември, е имало 57 подадени проекта, което значи, че голяма част от кметовете и общините са съпричастни и ангажирани с извеждането на децата от институции.

По думите му такива центрове трябва да се изграждат в комуникативно място - близо до център, до училище.

Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник обясни, че това е 10-годишен проект и се финансира по няколко оперативни програми.

"Що се отнася до Самоков, не става въпрос за докарване на нови деца, това не е така. Този център ще е за деца, родени в Самоков", поясни министърът.

Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник поясни, че в България има над 7 000 деца в институции и основната цел на проекта е да бъдат изведени оттам.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2281 4

Коментари 4

Добави коментар
Sisi

2011.11.16 | 17:20

4
Немога да повярвам че все още има такива хора! Немога да разбера какъв им е проблема на общинския съвет и какво са виновни децата! Както се казва всички се връща !
Идиотите сте вие

2011.11.16 | 17:19

3
Идиотите сте вие господа управляващи по големи идиоти от вас няма!Който го е изрекъл това да внимава Бог да не му прати отроче с умствени уврежданя.Не му го пожелавам никуму това,но от тези думи чак ми се повръща,не ви ли е срам бе господа общински съветници място за такива идиоти като вас няма в общинския съвет.
.....

2011.11.16 | 12:39

2
Да ви е*а и тъпата пещерна селска сган от самоков сте! Какво са ви направили децата?!?
Kiro

2011.11.16 | 12:38

1
Ebati selianite prosti

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини