Какво да правим при лавина

  • 18 януари 2016 10:05

  • 1416
  • 0
Какво да правим при лавина
©

В планините има повишен риск от лавинна опасност, тъй като под снега има лед. В същото време десетки са скиорите, избрали да карат в така наречената пудра извън пистите.

Какво да правим, ако попаднем в лавина? Най-важно е да се запази самообладание, съветват планинските спасители пред БТВ. Хубаво е да бъдат двама-трима човека, когато карат в такива терени, защото другарската взаимопомощ е най-важното нещо. Факторът време е един от най-важните. След 18-тата минута рязко намаляват шансовете за добър край - пострадалият да бъде намерен жив.

Има специални уреди, с които много бързо се открива човек, ако попадне в лавина, обясни спасителят. В раницата трябва да има също лавинна лопатка, сонда, с която се локализира пострадалият. Спасителят препоръча на всички фрийрайдъри, които искат да карат извън пистата, да посетят курс в ПСС - лавинен курс, който е в рамките на 3-4 дни, където се дава богата информация как се работи с уредите.

„Със самото спускане се подсича снегът и снежната маса се освобождава, защото в момента няма здрава основа, отдолу има един слой лед и го събарят", обясниха спасители. Според тях скиорите правят това, защото не са запознати с терена и не знаят къде да карат. Пет минути могат да спасят живота ви, казват специалистите. Той показа брошура за поведението на хората в планината при попадане в тежка ситуация. С новото приложение на ПСС много лесно могат да локализират мястото на пострадалия само с един бутон.

Да предизвикаш лавина не е трудно. Никой не признава, че е свлякъл снежна маса. Румънският скиор ще заплати близо 600 лева, защото застраховката не важи в забранените зони.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1416 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини