Мариана Тодорова, футуролог: Суровини от Космоса ще заменят ресурсите на Земята

  • 14 януари 2016 09:37

  • 3927
  • 1
Мариана Тодорова, футуролог: Суровини от Космоса ще заменят ресурсите на Земята
© Булфото

През следващите 11 години се очаква населението на света да се увеличи с още 1 милиард души, което от своя страна ще доведе до безпрецедентно търсене на храна, вода, енергия и работни места. Сега 52% от него живеят в градска среда, а само след 10 години неговият дял ще нарасне до 60%. Тоест тези над 4,3 млрд. градски жители ще генерират 2,2 млрд. тона боклук и ще са необходими усъвършенствани технолгоии за неговата преработка и употреба. Това коментира пред в. "Телеграф" Мариана Тодорова, научен изследовател футуролог в БАН и ръководител на българския клон на "Милениум проджект".

Компенсацията на нарастването на населението ще изисква производството на храни да нарасне с до 70% до 2050 г. Същевременно в следствие на глобалното затопляне се очаква земеделската производителност значително да спадне и това се случва, когато все още всеки осми човек в света страда от хронично недохранване.

На този фон се препоръчва насърчаване на вегетарианството. А вече се въвеждат нови системи за производство на храни като розовите ферми и соленоводното земеделие. Т.нар. розови ферми са разположени в градска среда, използват роботи, на малка площ и с малко светлина, което е следващата революция в земеделието. Соленоводното земеделие има два дяла. Единият преработва солената вода до питейна, а другият пригажда културите към употребата на солена вода.

Изчерпването на ресурси от всякакво естество води до стартирането на проекти за развиване на добив на суровини от близко намиращи се в Космоса астероиди. Те ще са източник на сладка вода! Предвижда се до тях да се изпращат роботи, които с помощта на 3D принтери да произвеждат на място необходимата техника, с която да добиват нужните за Земята ресурси.

Други важни теми в този аспект са застаряването, необходимите нови работни места както за възрастни, така и за млади. Продължителността на живота ще нараства все повече. Човешкото тяло ще може да се подменя, да се "рециклира". Има различни начини за това. Чрез промяната в генома на нервните клетки ще могат да се произвеждат стволови клетки, а от тях могат да се отглеждат всякакви органи. Има решение клонирането като метод да се ограничи само до клониране на органи, а не на същества. Третият източник за това са 3 и 4D принтерите. Вече има успешно производство на зъби, стави, ухо и очна ретина. На застаряването ще се гледа като на болест, а медицината ще е все повече превантивна и все по-малко лечебна. Това ще доведе до профилиране на професии за възрастни.

Novini.bg
3927 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Простотия е заразна !

2017.07.13 | 12:07

1
Тъпа овца !

Добави коментар

Водещи новини