Кметът на Враца за убитото момче: Ако продължаваме в същия дух, ще се затрием сами

  • 13 януари 2016 17:37

  • 5148
  • 4
Кметът на Враца за убитото момче: Ако продължаваме в същия дух, ще се затрием сами
© Булфото

Инцидентът с убитото момче е ужасен и трагичен за Враца, но е проблем и за България. Това каза пред журналисти кметът на община Враца Калин Каменов.

"Подобни битови инциденти, спречквания и пътнотранспортни произшествия се случват всеки ден, навсякъде. Не смятам обаче, че агресията е начинът, по който трябва да решаваме проблемите си. Това показва колко ниско е паднал прагът ни на търпимост и на разбиране", заяви Каменов, цитиран от "Фокус". Той отбеляза, че ако българите продължават в същия дух, ще се затрият сами. "Смятам, че това е недопустимо - в години с демографски проблеми, когато намаляваме, да се убиваме сами", посочи кметът на Враца и добави, че това е нелепо и недопустимо.

"Крайно време е да се събудим и да се замислим, трябва ли да реагираме по такъв начин на дребните битови проблеми, които ни се случват и струва ли си изобщо да правим подобни глупости, от които да си отиват децата ни", подчерта Каменов. Той изрази мнение, че е могло инцидентът да бъде предотвратен именно от онези 15-20 души, които са стояли, гледали са сеир отстрани, правели са клипчета и снимки. "Не мога да си обясня реакцията на тези хора, защото утре това може да е близък, роднина, децата на тези, които са гледали. Това може да се случи на всеки и ние като хора трябва да си помагаме, да се подкрепяме в подобни ситуации, а не да сме пасивни и просто да гледаме подобни случаи, защото никой не е застрахован", каза Калин Каменов.

"Случаи като убийството във Враца могат да бъдат предотвратени. Призивът ми към всички, които коментират ситуацията с убитото момче, е да си зададат въпроса как те реагират и биха ли се намесили, ако видят как деца се бият, хора спорят или нападат някого. Дали ще се намесят? Много е лесно да критикуваме, важно е обаче как реагираме в подобни ситуации, защото това показва дали наистина сме се променили и сме станали истинско гражданско общество, или чакаме някой друг да ни свърши работата", заяви Каменов.

Той изрази мнение, че могат да се предотвратят случаи като убийството във Враца. „С пълнолетните е трудно, но децата ни още не са загубени. Има още какво да се направи за учениците с много по-адекватни програми за справяне с агресията, не просто с лекции и беседи, а с интерактивни игри, в които да включваме децата ни. Така те ще знаят как да реагират в подобна ситуация, какво не трябва да правят, какво може да се случи, ако се подадат на подобна провокация", подчерта кметът на Враца.

Каменов отбеляза, че има какво още да се направи в училище за подрастващите.

Във връзка с убийството на момче във Враца той коментира, че двамата нападатели са задържани. „Води се разследване по случая и се надявам много скоро да имаме данни и на полицията, и на Прокуратурата за последващите действия", допълни Каменов.
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5148 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.02.07 | 00:47

3
В основата на всичко са тези 240 с техните много добре работещи закони.

2016.02.07 | 00:47

4
Те законите за тях добре си работят.
....

2016.02.07 | 00:47

2
mn vqrno dokato ima seirdjii i podminavat takiva sluchki i gledat i sochat....shte s povtarqt....i edin den i do tqh shte stigne
Тодор /това е истинското ми име/

2016.02.07 | 00:47

1
Искам да припомня Ок.прокурор какво беше първото обвинение. Не помнили подобно убиство пред дискотека и минимални присъди, защото раздаващия правосъдие ял и пил с компания в заведение на приятел на убиците и забравил да плати.

Добави коментар

Водещи новини