Половин милион взели "еколозите" за 60 лалугера

  • 07 януари 2016 15:05

  • 2568
  • 4
Половин милион взели "еколозите" за 60 лалугера
© Getty Images

Поредна скандална поръчка, облагодетелствала зелената мафия, разкри “Труд”. Приятели и роднини усвоили почти половин милион лева да развъждат вредители, като в центъра отново е лесовъдът Тома Белев.

Историята започва през 2009 г., когато дирекция на Природен парк “Сините камъни” печели 470 000 лева държавни и европейски средства по програма Околна среда*, за да възстановява хабитата на лалугерите, като от тях усвоява 412 000 лева. Изглежда експертите в Министерството на околната среда и водите не са се трогнали от абсурдната аргументация, имайки предвид че лалугерите са същинска напаст в България и се срещат под път и над път, унищожавайки земеделските посеви.

По това време шеф на парк “Сините камъни” е Иван Иванов**. Същият е в управителния съвет на Асоциация на парковете в България, която по това време е нелегитимно превзета (доказано вече три пъти от ВАС) от Тома Белев и вкарана в коалиция “За да остане природа в България”.

Схемата на добре смазаната зелена групировка се задвижва бързо. Иван Иванов възлага спечелените почти половин милион лева от МОСВ на група от три изпълнители, водена от НПО Зелени Балкани, член на коалицията “За да остане природа в България”, където председател на управителния съвет е Тома Белев. Останалите изпълнители са сливенската автокъща “Кале ауто” и сливенски едноличен търговец с дейност строителство.

Изпълнителите са задължени да разчистят ливади от шипки и папрати, като за целта ползват моторни триони и храсторези. След това е трябвало да преместят лалугери на разчистените пасища. Правилните места се избрали със сложни цифрови и математически модели. Проектът предвижда еколозите да натоварят ремарке с мърша от местна кланница и да примамят хищните птици в района да атакуват лалугерите. В същото време другият изпълнител трябвало да изгради две наблюдателници и оттам да анализира дали ремаркето с мърша подмамва орлите към лалугерите, или от цялата работа нямало никаква “файдѕ” (по сливенски).

Интересното е, че дори еколозите отбелязват роящите се навсякъде лалугери, като над 1000 от тях били нападнали близко голф игрище. Това е посочено на сайта на НПО на Тома Белев, където гордо е отчетен резултатът, че 60 лалугера са хванати от голфа и преместени в парк “Сините камъни”.

Тоест българският и европейският данъкоплатец са платили на Тома Белев по 6867 лева за всеки преместен лалугер.

Екипът на “Труд” припомня, че по друг проект, свързан с лалугери, Българското дружество за защита на птиците, също член на коалиция “За да остане природа в България”, е усвоило 4 милиона лева. Общо печалбата покрай лалугерите надминава 5 милиона лева.

В същото време Министерството на околната среда и водите продължава да пуска безсмислени поръчки, които се усвояват от няколко лица, свързани помежду си? Лалугерите ли са най-важният проблем на държавата, че толкова милиони се насочват натам? Защо МОСВ не отделя достатъчно средства, за да се пречисти въздухът в София, когато е ясно, че е най-мръсната столица в Европа? Или може би това не се прави, защото няма как да се откраднат парите?

*Номер на проекта в ИСУН: BG161PO005-3.0.01-0038-C0001

**Иван Иванов губи конкурса за нов мандат като директор през 2012 г. Най-яростно протестиращи срещу назначението на нов директор са именно хората, на които той е давал да изпълняват поръчки - Тома Белев и Българското дружество за защита на птиците.

Последвайте канала на

Novini.bg
2568 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
гост

2016.01.09 | 15:59

4
Резултатите от европедерунгелската политика понякога дразнят.
vat

2016.01.08 | 18:20

3
Защо на снимката е катеричка?

2016.01.08 | 08:02

2
по 10 000 бона с ддс за лалугер. абе ще ви докарам 10 лалугера, дайте ми мангизите
rosso

2016.01.07 | 22:37

1
Важното е тези "еколози" да знаят, че рано или късно някой ще ги свали на земята. И много ще боли.

Добави коментар

Водещи новини