Намалява броят на децата, трайно настанени в домовете за медико-социални грижи

  • 11 ноември 2015 12:55

  • 1052
  • 0
Намалява броят на децата, трайно настанени в домовете за медико-социални грижи
© Getty Images/Guliver

Намалява броят на децата, трайно настанени в 28-те домове за медико-социални грижи, каза пред журналисти заместник - министърът на здравеопазването Адам Персенски. Персенски участва в заключителна пресконференция по проект "Преструктуриране на домовете за медико-социални грижи за деца от 0 до 3 г". По данни на НСИ към края на миналата година децата в тези домове са били 975.

Проектът е част от Средносрочната рамкова инвестиционна програма на Министерство на здравеопазването по Схема за безвъзмездна финансова помощ "Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации", финансирана по ОП "Регионално развитие" 2007-2013 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие и държавния бюджет. Общата стойност на проекта 8 285 916 лв.

В рамките на проекта са преструктурирани и оборудвани домовете в София, Габрово, Монтана, Перник, Пловдив, Пазарджик, Търговище и Русе. В тях са били настанени над 400 деца, като голяма част от тях вече са преминали в приемни семейства.

Проектът приключи и предстоят разговори със Столична община и с Министерството на труда и социалната политика за финансирането на преструктурирането на останалите домове, каза още Персенски.

Десислава Станева
1052 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини