Археолози откриха находки под строяща се магистрала

  • 07 ноември 2011 12:49

  • 1630
  • 0
Археолози откриха находки под строяща се магистрала
©

Четири археологически обекта са намерени по трасето на новострояща се магистрална отсечка крaй Шумен. Националният археологически институт е предложил на Пътната агенция да бъдат извършени спешни спасителни разкопки.

Къс мрамор, който е обработен, е един от материалите, по които археолозите разбират, че под повърхността на строящата се магистрална отсечка край Шумен има археологически находки, съобщи БиТиВи.

По закон строителството на магистралата в тези участъци може да продължи едва, след като бъдат извършени „спасителни разкопки".

„Нищо не се случва...и се боя, че зимата си дойде и ще остане за пролетта, а като падне сняг не можем да работим", доц. д-р Людмил Вагалински, директор на НАИ с музей към БАН.

От пътната агенция коментираха, че засега строителите работят на местата, които не са локализирани като археологически обекти.

Археолозите се надяват да не се повтори случаят със с. Дрен на магистрала „Струма", където бил разрушен много рядък некропол от 7-6 век пр. Хр., докато Пътната агенция и археолозите преговаряли за продължаване на разкопките.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1630 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини