Ротондата „Свети Георги” се нуждае от спешна реставрация

  • 17 август 2015 12:39

  • 2642
  • 0
Ротондата „Свети Георги” се нуждае от спешна реставрация
© Булфото

Най-старият архитектурен паметник в София се нуждае от спешна помощ. Ротондата „Св. Георги” трябва да бъде реставрирана, защото се руши, съобщава БТВ.

Църквата „Свети Георги Победоносец” е най-старата запазена сграда в столицата. Построена е през четвърти век и никога не е разрушавана. Стените ѝ пазят пет слоя стенописи, въпреки че храмът е преживял земетресение и военни нашествия.

„Най-ценен като изкуство е стенописът от 9-ти век. Той е в барабана на купола, един от летящите ангели”, разказва отец Йоан, председател на църковното настоятелство.

Последната реставрация на храма е от 1998 година. Сега външните зидове на църквата се рушат. Според оценка на експертите са нужни 200 хиляди лева, за да се реставрират и опазят. Настоятелството на храма иска да сканира църквата. Така, тя ще може да запази автентичния си вид и ако в бъдеще има нужда от реставрация, то тя ще се случи с прецизна точност.

Ако искате да помогнете за реставрацията на храм-ротонда „Свети Георги Победоносец”, изпратете текст DMS ROTONDA на номер 17 777.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2642 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини