София ще произвежда пелети за отопление

София ще произвежда пелети, с които ще се отопляват девет училища и детски градини и една кухня. Енергийните трески ще сменят нафтата, а преминаването на екологично гориво ще стане възможно, след като Столичната община спечели проект по норвежката програма за повече от 700 000лева, пише "24 часа".

Биомасата ще се добива от санитарната сеч, която се прави на общинския горски фонд и лесопарковете. В деветте учебни заведения, които се отопляват с нафта, ще се монтират нови котли. Това са сградите на 170 училище в Курило, 115 – в Горни Богров, 116 – в Яна, 156 в кв. "Кремиковци", 15 ЦДГ и 44 детска ясла в Бистрица, както и детската кухня в селото.

Самите пелети ще се произвеждат в общинската инсталация за компостиране. Очаква се със замяната на течните горива с биомаса въглеродният диоксид да се намали с 85%. Горивните инсталации ще са оборудвани с филтри, които улавят цялото количество прахови частици и сажди.

В София има 76 общински училища и детски градини, които се отопляват с течно гориво. Те изразходват 1 442 867 литра нафта годишно. Общината е готова с предпроектно проучване за възможността всички сгради да минат на пелети.

Според проучването всяка година от санитарна сеч на общинския горски фонд може да се добиват средно до 8000 тона биомаса. При преработката ѝ ще се произвеждат 5200 тона пелети, а добитата топлинна енергия ще е 19 552 мвтч. Нужното количество енергия за отопление на всичките 76 сгради е 17 729 мвтч годишно. Преминаването на енергийни трески ще спести 4293 тона въглероден диоксид годишно. Има идея с остатъка от пелетите общината да подпомага социално слаби семейства през зимата.

Кметството вече има и нужната техника за санитарна сеч. Тя струва 311 000 лева и беше купена с финансиране от държавен фонд "Земеделие".

Спорт

още

Коментари

  1. 2015.08.17 | 15:24

    много добре

  1. 1

Напиши коментар

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Ще успее ли третият вот на недоверие срещу кабинета?

Ще успее ли третият вот на недоверие срещу кабинета?

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?