Представители на БЕХ и Световната банка подписаха договор за консултантски услуги

  • 07 август 2015 14:16

  • 1298
  • 2
Представители на БЕХ и Световната банка подписаха договор за консултантски услуги
©

Представители на Българския енергиен холдинг /БЕХ/ и на Световната банка /СБ/ подписаха договор за консултантски услуги, в присъствието на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Подписването се състоя в сградата на БЕХ в София.

Консултантските услуги на международната финансова институция предвиждат цялостен преглед на финансовото състояние на българския енергиен сектор и набелязване на стъпки за преминаване към пълна либерализация на пазара на електрическа енергия до края на годината.

Вярвам, че навременното подписване на споразумението ще позволи бързо и качествено представяне на доклада на Световната банка, който ще помогне на правителството да подготви своята стратегия за финансовото стабилизиране на сектора и за определяне на политиките за либерализацията му, каза Блага Джурджин - постоянен представител на СВ за България, която подписа договора от името на банката. Вярвам, че както и досега, банката ще представи продукт от най-високо качество, добави тя.

Споразумението ще даде основата за либерализирането на енергийния пазар, като имаме амбицията то да се случи в много кратки срокове, каза след подписването Жаклен Коен - изпълнителен директор на БЕХ. По думите му докладът на СБ ще даде отговор не само за либерализирането на пазара, а и за обективен анализ за състоянието на сектора.

Договорът е много важен за нас, защото е свързан с един от най-важните приоритети на правителството в сектор енергетика - либерализацията на пазара, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Малко сме поизостанали в сравнение с останалите страни-членки на общността, но предимство е, че ще видим какви са най-добрите практики и какво от тях ще е най-полезно за българския процес на либерализация, добави тя.

По думите й подписването на днешното споразумение е най-важната стъпка в процеса на либерализация, тъй като ще се избере най-подходящия модел, по който това да се случи, след като се разгледат и анализират няколко варианта, с техните предимства и недостатъци. Основна задача на СБ е да анализира финансовото състояние на сектор енергетика, с фокус върху НЕК и нейното състояние след либерализирането на пазара, посочи министърът. Тя отбеляза, че СБ трябва да предложи и подходящ компенсаторен механизъм, който да предотврати генерирането на нов дефицит в НЕК, след либерализацията.

Министър Петкова подчерта, че енергийното министерство и правителството стоят твърдо зад този проект, ще съдействат с всичко необходимо, което включва и законодателни промени до ноември, които да са основа за либерализирането на енергийния пазар. Подписаният договор е за срок от шест месеца, като след три месеца от СБ ще представят междинен доклад. Той ще бъде обсъден с всички заинтересовани страни.

1298 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Бай Българин

2015.08.08 | 07:13

2
Забележете сега как ще ни посъветват да не пипаме завишените цени на американските тецове!
b0!k0 podawa ostawka

2015.08.07 | 18:26

1
Ето как лека полека гейсащ ни заграби с инерцията за "реформи", но реформите да са от гейсащ...

Добави коментар

Водещи новини