Проучват късноантина крепост край Банско с общински пари

  • 06 август 2015 15:08

  • 1931
  • 0
Проучват късноантина крепост край Банско с общински пари
© Булфото (архив)

Стартират ежегодните археологически разкопки край Банско. Кметът на общината Георги Икономов се срещна с екипа, който ще продължи изследването на крепостта Ситан кале в подножието на Пирин планина. За целта 14 млади любители археолози, с ръководител Владимир Баряков, ще са част от дългосрочната програма по разкриване на исторически артефакти, съобщава Стандарт.

Проучванията започват през 1987 година, като изцяло разкрити и завършени обекти са тези в местностите Свети Иван и Шипоцко. В последните години се разкриват късноантичен акропол в местността Карагонско и укрепени селища в местностите Свети Никола и Ситан кале. В местната традиция крепостта Ситан кале е позната под имената Калята, Стана кале и Сатан кале и се свързва с легенди за съпротивата срещу османското нашествие, ръководена от Бан Банко.

Според някои версии етимологията на името Банско е обвързано с този бан /средновековна титла на владетел/. На мястото са открити следи от крепостни стени, множество гробове и керамични фрагменти, които свидетелстват за принадлежността им към късноантичния период IV – VI век и очертават един твърде интензивен и многолюден живот по онова време. От 2007 година насам археологическите проучвания на територията на община Банско се финансират само със средства от общинския бюджет.

Последвайте канала на

1931 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини