Български и македонски учени почитат заедно годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

  • 13 юли 2015 11:45

  • 2178
  • 3
Български и македонски учени почитат заедно годишнината от Илинденско-Преображенското въстание
©

Учени от България и Македония за първи път ще почетат заедно годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. Историци от Българската и Македонската академия на науките ще направят първата съвместна научна конференция за събитията от 1903 година, съобщи за „Преса" председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров. Инициативата е съвместна между него и колегата му от западната ни съседка акад. Владо Ламбовски. Форумът ще се проведе на 25 и 26 юли в град Битоля. „Ще пътуват някои от най-добрите ни историци, а от македонска страна ще присъстват шестима от най-изтъкнатите им изследователи", уточни акад. Воденичаров.

В българската делегация ще са акад. Константин Косев, както и бившата първа дама Зорка Първанова, която работи в Института по балканистика на БАН. „Ще се обсъждат различни исторически теми. Предмет на моя доклад ще е „Българската освободителна кауза през лабиринта на Източния въпрос", коментира акад. Косев.

Амбицията и на двете страни е срещата да се превърне в традиционна, като догодина България да е домакин на форума. За да не се позволява никакво политизиране на въпроса обаче, на конференцията не са поканени представители на политическите среди.

Илинденско-Преображенското въстание е втората „гореща" тема в историята, по която учените от двете държави започват съвместна работа. Началото беше сложено преди две години, когато за първи път беше организирано общо честване на Св. св. Кирил и Методий.

2178 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Ачо

2016.12.20 | 21:01

3
Това са хубави неща.Един път завинаги да признаят че сме един народ за да няма повече тълкувания по Очевадната истина и да се усрановят добросъседски отношения занапред.
Кире

2016.12.20 | 21:01

2
Та какви, казвате, са вторите учени по народност?
FM

2016.12.20 | 21:01

1
Македония, е била (област) в Римската Империя. Както сега в България са Тракия и Добруджа. Македония никога не е била, повече от (ТОВА).

Добави коментар

Водещи новини